Artrose (slijtage) van de middenhand, vingers en duim

Artrose is een langzaam verergerende aandoening die het kraakbeen van een gewricht langzaam doet verdwijnen. Dankzij het kraakbeen kunnen gezonde gewrichten bewegen. Wanneer dit kraakbeen verdwijnt (wegslijt), schuren de kale botuiteinden over elkaar met als gevolg pijn en bewegingsbeperking. Artrose in de pols heeft grote invloed op het dagelijks functioneren.

Oorzaken

Artrose kan ontstaan door ouderdom (slijtage). Bij sommige mensen is familiair bepaald dat ze deze slijtage al op vrij jonge leeftijd ontwikkelen. Soms is een ongeval, zoals een breuk (fractuur), de aanleiding om vele jaren later (vervroegde) slijtage te krijgen. Dit heet posttraumatische artrose. Daarnaast kan chronische ontsteking tot artrose leiden, zoals bij reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam eigen weefsels aantast. In plaats van een afweer tegen lichaamsvréémde stoffen wordt nu het eígen kraakbeen aangetast. Maar in een later stadium raken ook de omliggende weefsels als kapsel, banden, pezen en zelfs het bot aangedaan. 

Symptomen

Artrose van de middenhand, vingers en/of duim veroorzaakt zwelling, pijn, bewegingsbeperking en zwakte. Ook kan een vervorming of standsverandering van de vinger of duim ontstaan.

Diagnostiek

Röntgenfoto’s zijn bij uitstek geschikt om afbeeldingen van botten te maken. Zij kunnen helpen de verschillende oorzaken van artrose van elkaar te onderscheiden.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

  • Aanpassen van uw activiteiten. Het beperken of zelfs volledig stoppen van de activiteiten die de pijn verergeren is vaak de eerste stap.
  • Immobilisatie; om de pols te beschermen wordt vaak een spalk of brace voorgeschreven.
  • Ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen, zoals bijvoorbeeld paracetamol en ibuprofen, kunnen pijn en zwelling flink verminderen.
  • Een handtherapeut of fysiotherapeut kan u oefeningen geven om de stijfheid te verminderen en de spieren te trainen. Ook krijgt u tips hoe u bepaalde gewrichten kunt ontzien. 
  • Corticosteroïden zijn krachtige medicijnen die we als injectie in het polsgewricht kunnen spuiten. Helaas zijn er ook wel bijwerkingen van dit medicijn, zodat u dit niet oneindig kunt voortzetten.

Operatieve behandeling

Wanneer niet-operatieve behandeling niet langer helpt kunt u een operatie overwegen. De orthopeed verwijdert het botje dat voor klachten zorgt (trapezium). De ruimte vult de orthopeed op met een pees uit de onderarm. Dit heet een suspensieplastiek.

Meer informatie over artrose (slijtage) van de middenhand, vingers en duim


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden