Empyeem

Bij empyeem bevindt zich pus in de pleuraholte. De longen zijn omgeven door 2 pleurabladen. Dit zijn dunne, flexibele vliezen. Eén vlies bekleedt de longen en noemen we het longvlies. Het andere vlies bekleedt de binnenkant van de borstkaswand, dit is het borstvlies. De ruimte tussen deze vliezen wordt de pleuraholte genoemd en is luchtdicht afgesloten. In deze pleuraholte bevindt zich een kleine hoeveelheid pleuravocht, dat de vliezen glad maakt. Hierdoor glijden de vliezen tijdens de ademhaling soepel langs elkaar. 

Symptomen

De symptomen van empyeem lijken op die van een longontsteking: zweten, verminderde eetlust, pijn op de borst, vermoeidheid, koorts, ophoesten van slijm (met een spoortje bloed), moeilijk ademen en gewichtsverlies. De symptomen kunnen geleidelijk toenemen of plotseling ontstaan.

Oorzaken

Empyeem ontstaat wanneer er bacteriën in de pleuraholte terecht komen. De meest voorkomende oorzaak daarvan is een longontsteking waarbij ook het longvlies is ontstoken. Er kan dan pus in de pleuraholte komen. Empyeem kan ook ontstaan door een operatie van de borstholte, een abces (een holte gevuld met pus) dat doorbreekt vanuit de long in de pleuraholte, of een fistel (een holle verbinding waardoor vloeistof de pleuraholte in kan komen) vanuit bijvoorbeeld de slokdarm.

Onderzoek

Met een longfoto of eventueel een CT scan is vast te stellen of er vocht in de pleuraholte zit. Als dit zo is, dan haalt de arts pleuravocht uit de pleuraholte. Dit noemen we een pleurapunctie. Het pleuravocht wordt onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën.

Behandeling

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • De arts kan u antibiotica voorschrijven (medicijnen), meestal via een infuus in de arm. U wordt dan een aantal dagen opgenomen in het ziekenhuis.
  • Het plaatsen van een drain.
  • Schoonmaken van de pleuraholte tijdens een operatie (empyeemuitruiming). 

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden