Familiaire Hypercholesterolemie (FH)

Patiënten met Familiaire Hypercholesterolemie (FH) hebben een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. De oorzaak van FH is een kleine afwijking in het DNA. De lever neemt daardoor het cholesterol niet goed op uit het bloed, waardoor het cholesterolgehalte sterk verhoogd kan zijn.

Veel mensen met FH hebben een hoog cholesterol, terwijl ze wel een gezond voedingspatroon hebben en genoeg bewegen. Deze vorm van erfelijk verhoogd cholesterol komt voor bij één op de 250 Nederlanders. Kenmerkend voor FH zijn hart- en vaatzieken op jonge leeftijd, in combinatie met een sterk verhoogd cholesterol. De kans om FH door te geven aan kinderen is 50 procent. Komt Familiaire Hypercholesterolemie in een familie voor, dan treffen we vaak direct meerdere familieleden met FH. De aandoening is niet alleen met leefstijl aanpassingen te behandelen. Nagenoeg altijd is medicamenteuze behandeling nodig. Niet zelden worden kinderen al vanaf 9-jarige leeftijd behandeld met cholesterolverlagers om hart- en vaatziekten te voorkomen. FH is altijd een reden voor specialistische zorg en behandeling, ongeacht de leeftijd.

Regionaal expertisecentrum

Het Catharina Ziekenhuis is sinds september 2020 een regionaal expertisecentrum voor mensen met Familiaire Hypercholesterolemie. Patiënten worden gezien door een gespecialiseerd FH-team bestaande uit een kinderarts, internist en verpleegkundig specialist. Op deze manier kunnen we de gehele familie, van jong tot oud, behandelen en begeleiden.  Het FH-team houdt zich bezig met de opsporing, diagnostisering en behandeling van mensen met FH. Dit doet het team door topklinische zorg te bieden met betrekking tot de behandeling van FH. Daarnaast werkt het FH-team zeer nauw samen met de eigen afdeling klinische genetica en die van het AmsterdamUMC en stichting LEEFH voor het DNA-onderzoek.

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden