Gordelroos

Gordelroos, of herpes zoster, is een virusinfectie en wordt veroorzaakt door het virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Dit virus blijft vervolgens aanwezig in bepaalde zenuwknopen tot het moment dat de weerstand van het lichaam afneemt en het virus opnieuw actief kan worden.

Het virus heeft dan de vervelende eigenschap zich in de betreffende zenuw te vermenigvuldigen, waardoor een zenuwontsteking optreedt. In het huidgebied waar de zenuw bij hoort ontstaat uitslag met roodheid, vaak hevige pijn, blaasjes en jeuk.

Behandeling

De behandeling is erop gericht de bij de ontsteking optredende zwelling in de zenuw te verminderen, om de acute pijn te bestrijden en blijvende zenuwbeschadiging te voorkomen. Een blijvende zenuwbeschadiging kan jarenlang pijnklachten veroorzaken. Slechts 5 procent van de patiënten met gordelroos krijgt deze napijn. Vooral ouderen (> 60 jaar) en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op napijn. In de praktijk worden naast deze risicogroepen ook gordelroos patiënten met hevige pijn behandeld. Dit gebeurt door middel van een ruggenprik. Behandelen heeft alleen zin, als binnen twee tot drie weken vanaf het begin van de klachten wordt behandeld.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden