Instabiliteit of luxatie van de elleboog

Is uw elleboog uit de kom (geweest)? Heeft u dit al vaker gehad? Voelt uw elleboog niet stabiel? Mogelijk heeft u een instabiliteit van de elleboog.

Algemene informatie

De elleboog is een zeer stabiel gewricht. Dat komt door de vorm: het uiteinde van de ellepijp (ulna) omvat het uiteinde van de bovenarm (humerus), waardoor al een grote mate van stabiliteit ontstaat. Daarnaast is het gewricht omgeven door een stevig kapsel, dat zowel aan de binnen- als buitenzijde verstevigingen bevat, de banden.

Oorzaken

Een letsel van deze banden treedt eigenlijk alleen op door fors geweld, zoals een val op de uitgestrekte arm, waarbij het gewicht van het lichaam de elleboog in een onnatuurlijke stand dwingt. Soms kan de elleboog hierdoor zelfs ontwrichten, uit de kom gaan. Een scheur in de banden leidt gelukkig niet altijd tot een instabiel gevoel.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom is een instabiel gevoel in de elleboog. Verder kan er een pijnlijk klikken zijn en/of pijn wanneer u vaker achter elkaar dezelfde beweging maakt.

Diagnostiek

Bij lichamelijk onderzoek kunnen we de stabiliteit van de elleboog testen. Met röntgenfoto’s kunnen we beschadigingen aan het bot uitsluiten of aantonen. Met een MRI-scan zijn de banden zichtbaar te maken.

Behandeling

De behandeling van scheuren in de banden van de elleboog is over het algemeen niet-operatief. Na een ontwrichting (luxatie) krijgt u 1 tot 3 weken gips, afhankelijk van de stabiliteit direct na het weer in de kom trekken van het gewricht (repositie). Dit laatste gebeurt zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose, vaak onder lokale verdoving. De behandeling bestaat verder uit fysiotherapie en vaak krijgt u ook tijdelijk een brace. Hiermee kunt u de elleboog nagenoeg normaal bewegen, maar worden zijwaartse bewegingen tegengegaan.

Als direct na het trauma blijkt dat er sprake is van grote instabiliteit, kunnen we de gescheurde band hechten. In het acute stadium (binnen 2-3 weken na het trauma) lukt het meestal goed om de band primair te hechten. Dat wil zeggen dat we de oorspronkelijke band weer vastzetten op zijn originele plaats. Als u niet direct geopereerd wordt en de elleboog blijft instabiel, dan kunnen we een reconstructie verrichten. Dit is een wat uitgebreidere ingreep. Hierbij maken we gebruik van een pees die ergens anders vandaan wordt gehaald. Meestal is dit (een deel van) de triceps (aan de achterzijde van de bovenarm) of een pees uit de onderarm, de palmaris longus.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden