Lumbale kanaalstenose

Bij een lumbale kanaalstenose is er sprake van een vernauwing (stenose) van het wervelkanaal ter hoogte van de (lumbale) lendenwervels. Deze aandoening komt met name bij ouderen vaak voor.

Patiënten met een lumbale kanaalstenose hebben klachten van lage rugpijn die uitstraalt naar één of beide benen. Typisch voor de klachten is dat ze optreden tijdens het lopen of na enige tijd staan. Naarmate u langer loopt of staat nemen de klachten in ernst toe: de rug en beenpijn wordt erger, de benen voelen doof aan en ze zijn moeilijk te sturen. Om de klachten af te laten nemen moet u gaan zitten, vooroverbuigen of hurken. De klachten treden niet op tijdens fietsen of zitten, en slechts zelden ’s nachts.

Oorzaak

De klachten van een lumbale kanaalstenose worden veroorzaakt door een vernauwing van het onderste gedeelte van het wervelkanaal. Deze vernauwing is vaak het gevolg van artrose (slijtage van de gewrichten binnen de wervelkolom). Artrose is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen in meer of mindere mate optreedt. Als reactie op artrose verdikken de wervels en de bindweefselbanden van de wervelkolom. Bij slijtage/afplatting van de tussenwervelschijven kunnen deze gaan uitpuilen in het wervelkanaal. Daardoor blijft er minder ruimte over voor de zenuwwortels die vanuit het wervelkanaal/de rug naar de benen lopen. Een MRI-scan van de onderrug kan aantonen of er ook daadwerkelijk sprake is van een abnormale vernauwing van het wervelkanaal. Kunt u geen MRI-scan ondergaan, bijvoorbeeld omdat u een pacemaker heeft, dan is het maken van een CT-scan (met contrastmiddel) een goed alternatief. 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden