Osteoporose (botontkalking)

Osteoporose heet ook wel botontkalking. Het is een aandoening waarbij de afbraak van bot sneller gaat dan de aanmaak. Er verdwijnt kalk uit de botten en de structuur van de botten verandert. De botten worden brozer en breken gemakkelijker. 

Als u osteoporose heeft, loopt u meer kans een bot te breken; bijvoorbeeld door een val. Hoe brozer de botten, hoe groter die kans. Het kan zelfs zijn dat de botten min of meer spontaan breken. Een ruggenwervel kan bijvoorbeeld breken bij het tillen van een tas met boodschappen.

Oorzaak

Osteoporose ontstaat doordat de balans van botaanmaak en botafbraak doorslaat naar botafbraak. De afbraak van bot is dus groter dan de aanmaak. De meeste mensen met osteoporose zijn vrouwen van vijftig jaar en ouder. De hormoonveranderingen versnellen bij hen de afbraak van bot. Maar ook mannen en jongeren kunnen osteoporose hebben. Bijvoorbeeld als bijwerking van een ziekte of een medicijn, zoals prednison. In Nederland zijn zo’n 800.000 mensen met osteoporose. En zo’n 80 procent van hen weet dit niet.

Er zijn nog andere factoren die de botaanmaak vertragen en/of botafbraak versnellen:

  • roken
  • ondergewicht
  • meer dan 2 glazen alcohol per dag
  • weinig calcium in de voeding
  • onvoldoende vitamine D
  • weinig bewegen
  • medische oorzaak; een aandoening waardoor het lichaam geen of te weinig kalk opneemt uit de voeding bijvoorbeeld.
  • het gebruik van bepaalde medicijnen

Symptomen

Osteoporose zelf geeft geen klachten, maar het vergroot wel de kans op een botbreuk. En dat is altijd vervelend. Als u ouder bent, is een breuk nog vervelender, want het herstel gaat langzamer. Het maakt dat iemand minder kan bewegen en dat geeft veel problemen. Gebroken wervels kunnen bijvoorbeeld veel rugpijn geven. Het kan er ook voor zorgen dat iemand krommer of kleiner wordt. En een gebroken heup leidt op hogere leeftijd vaak tot een lange periode van klachten en ongemak.

Veel mensen denken dat artrose hetzelfde is als osteoporose. Maar de aandoeningen verschillen écht van elkaar. Osteoporose heeft te maken met de stevigheid van de botten, en artrose is slijtage in de gewrichten.

Meer informatie over osteoporose (botontkalking)


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden