Pectus

Een pectus is een aangeboren afwijking van de borstwand, waarbij het borstbeen en de ribben zijn betrokken. De meest voorkomende vorm is de pectus excavatum, ook wel trechterborst genoemd, daarbij is het borstbeen ingevallen. En de pectus carinatum, ook wel kippenborst genoemd, hierbij staat het borstbeen naar buiten.

Beide soorten van pectus komen in verschillende variaties voor. Bij de één valt het nauwelijks op, terwijl het bij een ander erg opvallend is. Bij een ernstige vorm van pectus excavatum, kan er nog maar een paar centimeter tussen het borstbeen en de wervelkolom zitten.

Symptomen

Pectus excavatum en carinatum kenmerken zich door een slechte houding aan de voorzijde van het lichaam. Dit uit zich in naar voren hangende schouders. Ook een draaiing van het borstbeen of een zijkromming van de wervelkolom (scoliose) komen voor. Doordat pectus een afwijking van de borstkas is, ontstaan bij veel vrouwen afwijkingen in de stand van de borsten. Zoals asymmetrie tussen de linker- en rechterhelft, achterblijvende groei en naar binnen wijzende tepels.

Klachten

Klachten zijn vaak van zowel lichamelijke als psychische aard. Bij 35-plussers en senioren staan meestal lichamelijke klachten op de voorgrond. Zelfs een matige trechterborst kan in toenemende mate klachten veroorzaken, zoals kortademigheid bij de inademing, vermoeidheid, hartkloppingen, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Bij een bukkende houding of bij druk op de bovenbuik kunnen de klachten duidelijk verergeren. Verkleining van de ruimte in de borstkas, waardoor de druk van het borstbeen op het hart toeneemt, is hier mogelijk de oorzaak van. De klachten nemen af bij het opheffen van het hoofd en het strekken van de rug.

Er zijn twee verschillende operatietechnieken: Ravitch-operatie en Nuss bar-operatie. De Nuss bar-operatie voeren we vooral uit bij een pectus excavatum. De Ravitch-operatie voeren we meestal uit bij een pectus carinatum. Beide operaties worden uitgevoerd door een cardiothoracaal chirurg. Het kan voorkomen dat ook de plastisch chirurg bij de behandeling betrokken is.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden