Dekker, L.R.C. (Lukas)
Dekker, L.R.C. (Lukas), Cardioloog

Aanpassing leefstijl verbetert behandeluitkomst boezemfibrilleren

Hoogleraar Lukas Dekker doet onderzoek naar het effect van bijvoorbeeld afvallen en stoppen met roken op het resultaat van de behandeling van boezemfibrilleren. “Wij zien indrukwekkende resultaten. Mensen die wij behandelen voor slaapapneu en daarna geen last meer hebben van boezemfibrilleren. Of mensen die twintig kilo afvallen en bij wie het boezemfibrilleren wegblijft.” Deze gelukkigen zien zelfs af van verdere cardiologische behandeling. De studie loopt nog, maar deze voorlopige resultaten bevestigen de idee dat leefstijlverbetering voor de ingreep leidt tot nog betere uitkomsten op de lange termijn.

Als u last heeft van de hartritmestoornis boezemfibrilleren, kunnen de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum u behandelen met Pulmonale Venen Isolatie ( PVI). Cardioloog dr. Lukas Dekker onderzoekt in hoeverre behandeling van risicofactoren voorafgaand aan PVI, de behandeluitkomsten verbeteren. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en roken. Ook slaapapneu hoort daarbij: de adem die stokt tijdens de nacht.

Lukas Dekker: “In totaal behandelen wij 150 mensen van wie 75 volgens de huidige standaard methode. De andere 75 mensen bezoeken een speciale poli. Daar werken zij samen met een verpleegkundig specialist aan realistische leefstijldoelen. Denk aan afvallen, gezonder eten of minder roken. Bij die mensen voeren wij de ingreep pas uit nadat zij de – voor elke patiënt op maat gemaakte en daarmee behapbare – leefstijldoelen bereikt hebben. De gedachte is, dat die voorbereiding leidt tot veel betere behandeluitkomsten op de lange termijn.”

Lukas Dekker: “De investering vooraf verdienen wij later terug. Bijvoorbeeld omdat er minder her-operaties nodig zijn, omdat er minder mensen terugkomen op de spoedeisende hulp en omdat deze mensen zich langer goed blijven voelen.”

“Wij geven de patiënten informatie over hun aandoening en daarnaast kunnen zij via een patiëntenplatform met ons communiceren. Gegevens als bloeddruk, gewicht, voortgang in het stoppen met roken geven zij door en kunnen wij goed volgen.”

De voorlopige resultaten zijn zeer gunstig. Als ook de eindresultaten positief zijn, zal de leefstijlbegeleiding bij de behandeling gaan horen. Lukas Dekker: “De investering vooraf verdienen wij later terug. Bijvoorbeeld omdat er minder her-operaties nodig zijn, omdat er minder mensen terugkomen op de spoedeisende hulp en omdat deze mensen zich langer goed blijven voelen.”

Het onderzoek startte in oktober 2020 en duurt vier jaar. De onderzoekers volgen de mensen tot een jaar na de behandeling.

Pulmonale Venen Isolatie (PVI)

Bij de Pulmonale Venen Isolatie (PVI) worden de vier longaders elektrisch geïsoleerd van de linker boezem. Op dit moment gebeurt dat bij alle eerste ingrepen met een katheter die korte stroompulsen afgeeft. Deze nieuwe techniek heet pulsed field ablation en schakelt alleen hartspiercellen uit die in contact zijn met de katheter. Hierdoor bereiken de prikkels vanuit de longaders die boezemfibrilleren veroorzaken, de boezem niet meer. Met de longaders en de bloedstroom gebeurt verder niets. De ingreep duurt ruim een uur en vindt plaats onder sedatie.

Topzorg onderzoek met ZonMw subsidie

Het onderzoek naar het effect van leefstijlbegeleiding op de resultaten van de behandeling van boezemfibrilleren, vindt plaats met ZonMw-subsidie. In maart 2020 ontving het Catharina Hart- en Vaatcentrum drie miljoen euro. Met deze subsidie doet het Hart- en Vaatcentrum onderzoek naar drie veelvoorkomende hartaandoeningen: boezemfibrilleren, verstopte kransslagaderen en vernauwde hartklep. De onderzoeken betreffen vooral preventie, verbeterde uitkomsten en kostenbeheersing. Hierin werkt het Catharina Ziekenhuis samen met regionale verwijzende ziekenhuizen en huisartsen binnen het Nederlands Hart Netwerk en binnen e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center).

Topzorg onlinesessie

Cardiologen, verwijzende huisartsen en specialisten en andere belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de Topzorg online sessie op woensdag 12 april 2023 van 17:00 – 18:00 uur. Aanmelden kan hier!


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden