Afgestudeerde verpleegkundigen kunnen zich in het Catharina Ziekenhuis direct specialiseren

Steeds vaker willen verpleegkundigen die net zijn afgestudeerd direct doorgroeien naar een gespecialiseerde functie, zoals een Intensive Care- (IC) of een Spoedeisende Hulp-verpleegkundige (SEH). In het Catharina Ziekenhuis is dat nu mogelijk.

Tot voor kort was die opleidingsmogelijkheid in ziekenhuizen alleen weggelegd voor verpleegkundigen die al enige werkervaring hadden opgedaan op andere afdelingen. Het Catharina Ziekenhuis heeft voor de leergierige groep pas afgestudeerden met succes een traineeship ontwikkeld. Als een verpleegkundige zo’n traineeship succesvol afrondt, is er gegarandeerd een opleidingsplek op de door hun gewenste afdeling, zoals de IC of de SEH.

Korte stageperiodes

In 2018 begon het ziekenhuis met een pilot traineeship SEH en IC: verpleegkundigen die net van school kwamen, volgden een op maat gemaakt programma om zich zo goed voor te bereiden op een toekomstige functie als gespecialiseerd verpleegkundige. Tijdens dit programma werken ze twee keer 11 maanden op een snijdend specialisme en een beschouwend specialisme. Tussendoor doorlopen ze korte stageperiodes op de afdeling waar ze na deze opleiding aan de slag gaan. Tijdens het traineeship worden ze begeleid door praktijkopleiders van de betreffende afdelingen, voeren ze opdrachten uit, volgen scholingen en worden ze bijgestaan door een aanspreekpunt van het Flexbureau van het ziekenhuis.

Alle betrokkenen zijn blij met de resultaten van de pilot, zo bleek onlangs tijdens de evaluatie. Het ziekenhuis breidt daarom het traineeship IC/SEH uit met de CCU (Hartbewaking), Dialyseafdeling en Kindergeneeskunde.

Kennis verbreden

Emma van der Vleuten is onlangs gestart met de opleiding tot SEH-verpleegkundige. “Door het traineeship heb ik heel gericht mijn kennis kunnen verbreden. Ik ben in een paar maanden als verpleegkundige enorm gegroeid. Ik ben in korte tijd goed voorbereid om op de Spoedeisende Hulp te starten met de opleiding.”

Najagen droombaan

Het Catharina Ziekenhuis zet vol in om pas afgestudeerden een kans te bieden om versneld door te groeien. Drie keer per jaar kunnen verpleegkundigen starten met een traineeship “We zien dat steeds meer pas afgestudeerde verpleegkundigen voor ons ziekenhuis kiezen, omdat zij direct op maat kunnen doorleren en daardoor sneller op de plek kunnen werken waar hun ambities liggen. Dat vergde een andere invulling van de opleiding, maar de resultaten van het afgelopen anderhalf jaar geven ons zoveel energie. Mooi om te zien dat verpleegkundigen zo gedreven zijn om hun droombaan na te jagen”, aldus coördinator Ingrid van Gennip van het Flexbureau van het ziekenhuis.

De eerstvolgende mogelijkheid om voor dit programma in aanmerking te komen is in 2020. Geïnteresseerde verpleegkundigen kunnen zich hiervoor aanmelden via het Flexbureau van het Catharina Ziekenhuis. Kijk daarvoor op de website: www.catharinaziekenhuis.nl.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden