Als patiënt langs alle specialisten op één ochtend: “Fijn dat iedereen meedenkt”

Ze kampte al jaren met ernstige COPD en in september vorig jaar kreeg Ria Damen de diagnose endeldarmkanker. Dankzij het zorgpad kwetsbare ouderen hoeft de 72-jarige patiënte niet keer op keer naar het ziekenhuis voor afspraken, maar worden haar bezoeken aan verschillende specialisten op één ochtend gepland. “Vooral geestelijk heel erg fijn. Als je elke keer weer opnieuw naar het ziekenhuis moet, dan voel je jezelf echt zo’n patiënt”, zegt ze.

Met het speciaal programma voor kwetsbare ouderen geeft het Catharina Ziekenhuis al bijna anderhalf jaar extra aandacht aan kwetsbare patiënten met darmkanker en slokdarmkanker. Mevrouw Damen ziet zo al haar specialisten op dezelfde ochtend. “Ik kom uit Mierlo en heb geen auto. Nu hoef ik maar één keer iemand te vragen om me te brengen en te halen in plaats van vier of vijf keer”, klinkt het praktisch.

Vorig jaar september werd er bij haar endeldarmkanker vastgesteld. Daarvoor ging ze naar het Elkerliek Ziekenhuis, maar vanwege haar broze gezondheid en conditie kreeg ze daar te horen dat opereren en bestralen niet tot de mogelijkheden behoorde. “Ik ben namelijk ook COPD-patiënt en heb niet zo’n goede conditie. Daarom werd ik doorgestuurd naar het Catharina Ziekenhuis.”

Samen beoordelen

Op één ochtend kon ze bij vijf artsen de behandelkamer in: de geriater, oncoloog, de radiotherapeut, anesthesioloog én chirurg. “En dat is uniek”, zegt oncologisch chirurg Johanne Bloemen. “Samen proberen we vervolgens te beoordelen wat de beste behandeling is. Soms is dat radiotherapie, soms in combinatie met chemo of soms is niet behandelen het beste. Dat verschilt uiteraard per patiënt.”

Dat er zoveel mogelijk afspraken achter elkaar worden gepland, vindt mevrouw Damen om meerdere redenen erg fijn. “Dat ik niet voor elke arts apart hoef te gaan is natuurlijk heel prettig, maar het is ook geestelijk minder zwaar. Anders zit je toch weer elke keer opnieuw in de wachtkamer en voel je jezelf echt zo’n patiënt. Dan is het steeds weer spannend voor een uitslag en nu ben je in een ochtend klaar. Sommige uitslagen van onderzoeken had al voordat ik de deur uit was. Hoefde ik daar thuis ook niet voor in spanning te zitten wachten.”

Operatie tóch haalbaar

Voor mevrouw Damen bleek uiteindelijk een operatie toch haalbaar én de beste behandeling. “Gelukkig maar, want ik had geen uitzaaiingen en ik hoopte dat ik geopereerd kon worden voordat ik die zou krijgen.” De endeldarmoperatie verliep succesvol en mevrouw Damen voelt zich inmiddels weer hartstikke goed. “Natuurlijk moet ik nog voor controles naar het ziekenhuis, dat zal altijd zo blijven, maar er wordt echt met me meegedacht over hoe dat zo soepel mogelijk verloopt. Dat vind ik buitengewoon fijn.”

“Voor het ziekenhuis is dat achter elkaar plannen uiteraard een hele puzzel”, erkent Bloemen. “Maar wel één die we graag leggen. Het heeft een enorme meerwaarde voor de patiënt. Juist omdat ze zo kwetsbaar zijn is het heel goed om met elkaar te discussiëren over wat de beste behandeling is. Je kunt het wel lezen in de overdrachten naar elkaar, maar als je als artsen samen om tafel zit, kom je toch tot een beter plan. Neem fitheid als voorbeeld. Een geriater zal dat anders beoordelen dan een chirurg, die bedoelt dan: ‘kan iemand de operatie aan’. De geriater zal eerder kijken naar algemene conditie. Daar praat je dan over en zo probeer je samen tot het beste behandelplan te komen.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden