‘Als specialisten maken wij een reis om de patiënt heen’

Tijdens de borstkankermaand in oktober wordt ieder jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’. In oktober delen onze borstkankerpatiënten hun verhaal; zij vertellen over het moment wat ze het meeste is bij gebleven. Onze professionals van het borstkankercentrum vertellen over die ene patiënt die ze nooit zullen vergeten. Vandaag, woensdag 21 oktober, op de Internationale Dag van de Plastische Chirurgie: plastisch chirurg Emiel van Haren.

Plastisch chirurgen zitten in het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis al in een vroeg stadium aan tafel. “De korte lijnen tussen de verschillende disciplines, het samen met de patiënt overleggen wat ze wil, is de grootste meerwaarde van het borstkankercentrum. Het verwijderen van de tumor, het oncologisch aspect, staat altijd voorop. Maar oog hebben voor het cosmetisch aspect is ontzettend belangrijk voor een vrouw”, aldus plastisch chirurg dr. Emiel van Haren.

Wanneer iemand kanker krijgt, gaat een sneltrein aan behandelingen en ziekenhuisbezoeken van start. “De patiënt krijgt met ontzettend veel specialisten te maken. Wij vinden het belangrijk dat de patiënt één ingang heeft, het Catharina Kanker Instituut. Als specialist beweeg je om de patiënt heen, wij komen naar de patiënt toe. De onzekere tijd die de ziekte veroorzaakt, is al moeilijk genoeg, dan moet je niet in het ziekenhuis op zoek naar verschillende poliklinieken. Bij ons zit alles onder één dak. Als specialisten maken wij een reis om de patiënt heen.”

Wegwijzer

Emiel vergelijkt zichzelf met een wegwijzer. “Wanneer een patiënt een operatie moet ondergaan, ofwel een borstsparende ofwel een borstamputatie, dan zijn er altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Samen met de oncologisch chirurg bespreken we de mogelijkheden. We proberen zoveel mogelijk borstsparend te opereren en gaan op zoek naar esthetisch het beste resultaat. En in die keuze is de stem van de patiënt het allerbelangrijkste. Wij als specialisten wijzen ze de weg. En in een specialistisch centrum als het onze, kunnen we de patiënt ook alles bieden, er liggen heel vaak meerdere paden open”, benadrukt Emiel.

Vooruitstrevende keuze

Dat roept bij hem een herinnering op aan een jonge vrouw met borstkanker. “Deze vrouw van 43 jaar kwam via een ander ziekenhuis binnen. Ze was gediagnosticeerd met borstkanker en de specialisten hadden een borstamputatie voorgesteld. Deze vrouw had een grote tumor in een kleine borst. Dus een borstamputatie was een voor de hand liggende keuze. Maar ze liet een second opinion uitvoeren en kwam bij ons terecht. Niet omdat het andere ziekenhuis ‘fouten’ had gemaakt maar ze wilde zeker weten of wellicht een borstsparende operatie toch niet mogelijk was. Samen met borstkankerchirurg Yvonne van Riet hebben we bekeken wat technisch haalbaar was. Uiteindelijk zagen we toch mogelijkheden, om enerzijds de tumor de verwijderen en anderzijds zoveel mogelijk borst te besparen. We hebben de tumor verwijderd en via een reconstructie vanuit de oksel het oude volume van de borst kunnen behouden, een redelijk vooruitstrevende keuze. Maar het is gelukt en dat zijn van die momenten die me bij blijven. Een jonge vrouw waarvoor genezing natuurlijk het allerbelangrijkste is maar het esthetische plaatje ook nog een grote rol speelt.”

Hoog niveau

De borstkankerzorg in Nederland is volgens Van Haren van een zeer hoog niveau. “En het borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis is binnen Nederland een groot oncologiecentrum. De behandelingen die we aanbieden zijn van een academisch niveau. En door de inrichting van zorg rondom de patiënt, de korte lijnen die er zijn tussen de verschillende specialismen en het kennisniveau, heeft de patiënt hier ook een keuze. Dat maakt de borstkankerzorg hier uniek en persoonlijk. 

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden