App de Expert borstkanker: Individuele behandeling binnen een compleet team

Borstkanker treft 1 op de 7 vrouwen en is daarmee een van de meest voorkomende vorm van kanker. In de regio’s Noord-Brabant en Noord-Limburg gaat het om bijna 2000 patiënten per jaar. Borstkankerchirurg Yvonne van Riet en internist oncoloog Birgit Vriens kregen een spervuur aan vragen.

Kijk voor App de Expert: spreekuur borstkanker

 

Borstkanker is een kanker die zich in en om het borstweefsel ontwikkelt. “Door de verstoorde celdeling in het borstweefsel ontstaat een gezwel of tumor die goed- of kwaadaardig kan zijn”, legt Van Riet uit.

Hormoontherapie

80 procent van de vrouwen met borstkanker heeft een tumor die hormoongevoelig is. “Hormoontherapie werkt net als chemotherapie door je hele lichaam. Hormoontherapie heet officieel anti-hormonale therapie, je krijgt namelijk geen hormonen toegediend, maar een behandeling die er juist op gericht is de productie van het hormoon oestrogeen of progesteron te onderdrukken. Naast opereren zijn de behandelopties voor borstkanker de laatste jaren toegenomen. De keuze welke behandeling de beste is voor welke patiënt, verschilt. We gaan steeds meer toe naar maatwerk. Een jonge vrouw kan een hele andere keuze maken dan een vrouw die bijvoorbeeld al door de overgang heen is. Omdat we anno 2020 keuzes hebben, kunnen we kijken wat het beste past bij welke patiënt. We zijn in staat om de kanker steeds vaker en steeds langer te onderdrukken als de uitzaaiingen niet te uitgebreid zijn. De volgende stap is dat borstkanker een chronische ziekte wordt in de toekomst. Dat zou fantastisch zijn”, aldus Vriens.

Samen beslissen

Samen beslissen wat de beste behandeling is, vinden beide specialisten erg belangrijk. Vriens: “We hebben grote stappen gemaakt op het gebied van de behandeling van borstkanker. Soms wachten we met opereren en kiezen we samen met de patiënt eerst voor chemotherapie. De tumor krijgt dan de kans om te slinken waardoor de operatie minder ingrijpend is.” “Maar ook zijn vrouwen veel alerter als het gaat om veranderingen aan hun borsten. Het is belangrijk je borsten te blijven controleren, kijk in de spiegel of je deukjes ziet, er vocht uit je tepel komt. Kortom; zie je iets aan je borsten wat er eerder niet was, dan moet je aan de bel trekken”, vult Van Riet aan.

Borstsparend

Veel kijkers vroegen zich af of de locatie van de tumor in de borst bepalend is voor een borstsparende of borst verwijderende operatie? “Wij proberen zoveel mogelijk borstsparend te opereren. En mocht een borst verwijderende operatie toch noodzakelijk zijn, dan voeren we steeds vaker een directe borstreconstructie uit. Het cosmetische aspect is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Hoewel het oncologisch resultaat altijd voorop blijft staan, bespreken we de mogelijkheden direct met de patiënt. We werken binnen het Catharina Kanker Instituut heel nauw samen met alle disciplines. We gaan steeds meer naar individuele behandeling met daaromheen een heel behandelteam”, aldus Van Riet van het Catharina Ziekenhuis.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden