Anterieure (voorste) cervicale spondylodese

Een spondylodese is een operatie waarbij twee of meer wervels onbeweeglijk aan elkaar worden vastgezet. Deze operatie heeft als doel het stabiliseren van de wervels en het wegnemen of verminderen van uw pijnklachten of gevoelsstoornissen.

Er is een aantal redenen om een spondylodese te ondergaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een vernauwing van het wervelkanaal
  • zenuwbeknelling die niet vanzelf overgaat
  • instabiliteit van de wervelkolom
  • fractuur/letsel van de wervelkolom
  • tumor in de wervelkolom
  • infectie in de wervelkolom

Operatie

De operatie wordt door de orthopedisch chirurg uitgevoerd samen met de neurochirurg. Om bij de nekwervels te komen, wordt aan de voorzijde van de hals, naast het strottenhoofd, een snede gemaakt. De halswervelkolom wordt vrij gelegd op de plaats waar de hernia zich bevindt en/of waar de tussenwervelschijf versleten is. De tussenwervelschijf wordt dan verwijderd. Daarna wordt er een korfje (cage) geplaatst tussen de wervels in de lege tussenwervelruimte. Hierdoor zullen de beide wervels aan elkaar vastgroeien en wordt voorkomen dat de ruimte voor de zenuwen afneemt. Tot slot wordt de wond in de hals gehecht en wordt er een kleine drain aangelegd om bloed weg te kunnen laten lopen.

Pijn

Het is gebruikelijk dat patiënten na de operatie pijn in hun nek of tussen de schouderbladen ervaren. Dit wordt veroorzaakt door het vastzetten van de nekwervels. Deze klachten zullen in de weken tot maanden na de operatie vanzelf afnemen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden