Behandeling van een 'vleugeltje' (Pterygium)

Een pterygium is een plooi van het bindvlies aan de binnenkant van het oog, die vanuit de ooghoek over het hoornvlies groeit. De plooi krijgt daarbij de vorm van een langwerpig driehoekig vleugeltje. Daarom wordt de aandoening ook wel ‘vleugeltje’ genoemd. Een vleugeltje kan het gezichtsvermogen verslechteren. Bovendien geeft het vaak klachten zoals roodheid, branderigheid en tranen. Met medicijnen is het pterygium niet weg te krijgen, maar kan de irritatie ervan wel verminderen. Soms wordt besloten om een operatie uit te voeren.

De behandeling van het pterygium bestaat uit een operatie onder plaatselijke verdoving. We verwijderen het pterygium en polijsten het hoornvliesoppervlak dat eronder ligt. Op de open plek die daardoor ontstaat, hechten we een nieuw stukje slijmvlies met weefsellijm. Hiervoor gebruiken we een stukje slijmvlies uit hetzelfde oog. De operatie duurt circa 45 minuten. In principe kunt u dezelfde dag weer naar huis. Aan het einde van de operatie krijgt u een oogverband op het geopereerde oog. Dit verband kunt u de dag na de operatie verwijderen.

Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. We adviseren u daarom dringend om een begeleider mee te nemen, die u na de operatie naar huis kan begeleiden.

Ontmoet onze medewerkers


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden