Behandeling van stressincontinentie met Urolon

Stressincontinentie (SI) betekent urineverlies bij normale dagelijkse activiteiten zoals hoesten, lachen, niezen, lichaamsbeweging of andere handelingen zoals zwaar tillen. Deze en andere dagelijkse activiteiten veroorzaken tijdelijke druk (stress) in de buik en de blaas.

Bij stressincontinentie is fysiotherapie (bekkenbodemoefeningen) vaak de eerste behandelkeuze. Als dit onvoldoende helpt, is het gebruikelijk dat er invasieve behandelopties worden aangeboden. Dat zijn behandelingen waarbij er iets het lichaam binnen gaat. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een band (sling) onder het midden van de urinebuis. Het nadeel van deze invasieve behandelopties is dat ze veel bijwerkingen hebben. Daarom is er behoefte aan behandelingen die minder invasief zijn.

Vulstoffen
Eén van die behandelopties is het gebruik van de vulstof Urolon. Dat is een medisch hulpmiddel op basis van veel gebruikt biologisch afbreekbaar materiaal (polycaprolacton, PCL). Het gebruik van vulstoffen rondom de urinebuis is veelbelovend, omdat deze behandelingen in een poliklinische omgeving (met lichte verdoving) kunnen worden uitgevoerd en weinig bijwerkingen hebben. De behandeling duurt minder lang, u bent sneller thuis en herstelt sneller van deze behandeling dan na een operatie.

Injecties
Tijdens de behandeling injecteert uw arts de vulstof met drie injecties in het weefsel rondom uw urinebuis. De injecties hebben een vernauwend effect. Dit ondersteunt het sluitmechanisme van de urinebuis waardoor u minder urine verliest. U mag naar huis nadat u in staat bent om spontaan en zonder klachten te plassen.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden