Blokkade van het ganglion stellatum bij opvliegers

Bij een blokkade van het ganglion stellatum plaatst de anesthesioloog-pijnspecialist onder röntgendoorlichting een naaldje in de zenuwknoop in de hals naast de adamsappel.

Deze zenuwknoop is verantwoordelijk voor onwillekeurige processen in de arm, zoals het reguleren van de bloedvoorziening, zweten, haargroei, nagelgroei en pijnsignalen. Door het ganglion stellatum tijdelijk of voor langere tijd te verdoven wordt geprobeerd invloed op deze processen te krijgen.

Contrastvloeistof

U krijgt contrastvloeistof ingespoten, zodat de arts de positie van de naald kan controleren. Vervolgens krijgt u verdoving toegediend. Bij patiënten die deze behandeling krijgen tegen opvliegers geldt dat er een sterkere verdoving wordt ingespoten die voor een aantal weken tot maanden de frequentie en de ernst van de opvliegers zou kunnen verminderen.

Het effect kan meestal meteen beoordeeld worden. Het is ook mogelijk dat u pas na enkele dagen effect merkt. Voor patiënten met opvliegers geldt dat in de dagen na de behandeling de opvliegers minder kunnen worden. Het kan nodig zijn de behandeling te herhalen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden