Galblaasverwijdering

Verwijdering van de galblaas, cholecystectomie, kan nodig zijn als u klachten heeft van galstenen of als de galblaas ontstoken raakt.

 

De meest voorkomende aandoening van de galblaas is de vorming van galstenen. Galstenen geven niet altijd aanleiding tot klachten. Alleen bij klachten van de galstenen is een verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) aangewezen. Ook kan een operatie nodig zijn wanneer de galblaas ontstoken raakt. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en met name vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico. Wanneer de galblaas is verwijderd wordt deze functie overgenomen door de lever en de galgangen.

Behandeling

Er zijn twee methoden om de galblaas te verwijderen:

  • De conventionele (klassieke) cholecystectomie. Bij deze operatie maakt de behandelend chirurg een snede die tien tot vijftien cm lang kan zijn, meestal aan de rechterkant onder de ribbenboog. Langs deze weg wordt de galblaas verwijderd.
  • De laparoscopische cholecystectomie. Bij deze operatie maakt de behandelend chirurg gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen zonder een grote snee in de buik te maken. In plaats daarvan maakt hij enkele kleine sneetjes.

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden