Hydrocele of spermatocele operatie

Een hydrocele is een vochtophoping in de balzak. Een spermatocele is een holte gevuld met spermacellen en ontstaat vanuit de bijbal. Meestal hoeven deze aandoeningen niet behandeld te worden. Soms worden ze echter zo groot dat ze hinderlijk worden.

Een hydrocele of spermatocele gaat meestal niet vanzelf weg. Over het algemeen geeft een hydrocele of spermatocele geen klachten:
ze zijn pijnloos en vaak niet zo groot. Daarom hoeven ze meestal niet behandeld te worden. Bij een hydrocele of spermatocele bestaat nooit het gevaar dat ze kwaadaardig worden als er niets aan gedaan wordt. Soms worden ze echter zo groot dat ze hinderlijk worden. Ze geven klachten met kleding of bij bepaalde activiteiten en sommige patiënten vinden de zwelling storend en niet mooi.

De arts kan een spermatocele of hydrocele behandelen met een operatie. De ingreep gebeurt onder algehele narcose of plaatselijke verdoving, met een ruggenprik. De uroloog maakt een snee in de balzak. Via deze snee bekijkt hij de bal en de bijbal. Vervolgens verwijdert hij de hydrocele of spermatocele. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden