Myoomenucleatie

Met myoomenucleatie kan de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis vleesbomen (myomen) behandelen. Ook wordt deze operatietechniek gebruikt voor reconstructie van de baarmoeder.

Een vleesboom die aan de buitenkant van de baarmoederwand zit, kan vanaf de buikholte worden ‘uitgepeld’. Dit noemen we myoomenucleatie. Na een myoomenucleatie is het nog steeds mogelijk om kinderen te krijgen. Soms is het advies dan om niet vaginaal te bevallen maar met een keizersnede. Niet iedereen komt overigens in aanmerking voor een myoomenucleatie. Dit is afhankelijk van het aantal, de plaats en de grootte van de vleesbomen.

Aanleiding

De gynaecoloog kan myoomenucleatie adviseren als myomen klachten veroorzaken. De meeste vrouwen met één of meer myomen hebben geen of weinig klachten. De ernst van de klachten is meer afhankelijk van de plaats dan van de grootte van de myomen.

Behandeling
Afhankelijk van de plaats en de grootte van het myoom gebeurt myoomenucleatie via een laparoscopische operatie (kijkoperatie) of een laparotomie (buikoperatie). De vleesboom wordt door de gynaecoloog uit de baarmoederwand verwijderd en de baarmoeder zelf blijft behouden.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden