Nefrostomiekatheter

Een nefrostomiekatheter is een slangetje dat in de nier wordt gebracht. Het zorgt ervoor dat de urine steeds uit de nier naar buiten kan. Een nefrostomiekatheter vraagt om een speciale verzorging.

Er zijn verschillende redenen om een nefrostomiekatheter te plaatsen:

  • Wanneer er geen urine van de nier naar de blaas kan lopen. We spreken dan van een obstructie.
  • Als voorbereiding op een operatie aan de nier. Meestal wordt de katheter ingebracht voorafgaand aan de operatie (tijdens de ingreep).
  • Als de urineleiders van buitenaf dichtgedrukt worden, bijvoorbeeld door een gezwel in de onderbuik. De nier moet dan ontlast worden.

Ingreep

De ingreep vindt, als dat kan, plaats onder plaatselijke verdoving. De arts brengt de nier in beeld met een echografie apparaat. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven ontstaat een beeld van de nier. Nu prikt de arts met een dunne naald de nier aan, tot in het urineverzamelsysteem. Het aanprikken van de nier kan pijnlijk zijn, omdat de nier niet verdoofd kan worden. Na het aanprikken vervangt de arts de naald door een katheter van buigzaam materiaal. De urine kan door de katheter naar buiten lopen in een katheter zak. De katheter wordt afgedekt met steriel gaas en vastgemaakt met pleisters.

 
Als u een blijvende katheter heeft, wordt deze regelmatig (meestal om de zes weken) verwisseld voor een andere katheter. Deze verwisseling kan eenvoudig plaatsvinden door het al aanwezige kanaal heen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden