Okselkliertoilet

Borstkanker verspreidt zich doorgaans het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Vanuit deze klieren kan borstkanker zich verder in het lichaam uitzaaien. Soms moeten deze klieren daarom verwijderd worden. Dit heet een okselkliertoilet. Hierbij worden, in tegenstelling tot het schildwachtklieronderzoek, niet één maar alle lymfeklieren in de betreffende oksel verwijderd.

Een okselkliertoilet is een operatie die onder volledige narcose wordt uitgevoerd. De chirurg maakt een snede van drie tot vijf centimeter in de oksel en verwijdert via deze opening de lymfeklieren. Na de ingreep wordt de wond gehecht met onderhuidse hechtingen. Op de huid worden zogenoemde ‘steristrips’ geplakt. Dit zijn pleisters die na enkele dagen vanzelf loslaten.

De verwijdering van de klieren uit de oksel kan op twee momenten in uw behandeling plaats vinden:

  • Tegelijk met de operatie aan de borst. Dit gebeurt als er in de diagnostische fase (de fase waarin alle onderzoeken hebben plaats gevonden om te ontdekken wat er aan de hand is) is gebleken dat er al kwaadaardige cellen in een okselklier zitten.
  • Na het onderzoeken van de schildwachtklier. Dit gebeurt als er tijdens de diagnostische fase geen kwaadaardige cellen in een okselklier zijn ontdekt maar in tweede instantie, bij nader microscopisch onderzoek van de schildwachtklier, wel. Dit betekent dan (helaas) een tweede operatie voor u.

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden