Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen

Het tongriempje is het weefselstrengetje waarmee de tong vastzit aan de mondbodem. Het tongriempje houdt de tong in de middellijn op zijn plaats. Door een te kort tongriempje kan een baby drinkproblemen krijgen. Grotere kinderen kunnen hierdoor problemen krijgen met praten. Alleen als een kind er last van heeft, is het verstandig om dit te laten verhelpen. Inknippen van het dunne tongriempje, is een eenvoudige behandeling. Deze operatie wordt ook wel frenulumplastiek genoemd.

Een operatie aan het tongriempje gebeurt onder algehele narcose. Uw kind ligt hierbij op de operatietafel of zit op schoot bij een verpleegkundige, totdat het in slaap is gebracht en geen pijn meer voelt. Dit in slaap brengen gebeurt door uw kind enige tijd in- en uit te laten ademen in een kapje, dat over de mond en de neus wordt geplaatst. Uit het kapje stroomt narcosegas. Het is normaal dat de armen en benen van uw kind bewegen vlak voordat uw kind in diepe slaap valt; uw kind merkt daar al niets meer van. Dit is geen teken van tegenstribbelen of paniek maar een normaal verschijnsel aan het begin van de narcose.

Tijdens de operatie wordt het tongriempje ingeknipt om zo de tong meer bewegingsruimte te geven. Meestal is het wondje klein, bloedt het nauwelijks en zijn er geen hechtingen nodig. Bij een wat grotere wond kan besloten worden om toch te hechten. De hechtingen lossen vanzelf op binnen ongeveer twee weken en hoeven er later dus niet meer uitgehaald te worden.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden