Operatie bij ulnaris neuropathie

Een ulnaris neuropathie is een storing in de functie van één van de drie zenuwen van de onderarm, de ulnariszenuw. Deze zenuw loopt vanaf de binnenkant van de bovenarm via de binnenkant van de elleboog naar de pinkmuis, het kussentje van de hand onder de pink. Als deze zenuw wordt geïrriteerd, is dat meestal ter hoogte van zijn verloop in de elleboog. De nervus ulnaris is kwetsbaar voor beschadiging omdat het oppervlakkig aan de binnenzijde van de arm en langs een benig uitsteeksel (bekend als het ‘telefoonbotje’) ligt.

De klachten worden veroorzaakt door beknelling of voortdurende irritatie van de zenuw en bestaan uit een pijnlijk tintelend gevoel in de pink en een deel van de ringvinger. Iedereen kent deze ervaring tijdelijk bij het ongelukkig stoten van de elleboog waarbij de zenuw geraakt wordt. Ook kunt u minder gevoel hebben in uw pink en ringvinger of minder kracht hebben in uw hand. Daarbij kunnen sommige handspieren dunner worden. De klachten van tintelingen treden voortdurend op en kunnen erger worden door het bewegen van de elleboog. Soms komt ulnaris neuropathie aan beide armen voor. Een operatie kan verlichting bieden.

Tijdens de operatie wordt een bindweefselband doorgesneden. Hierdoor komt de zenuw vrij te liggen. Soms wordt ervoor gekozen om de zenuw naar de buigzijde van de elleboog te verplaatsen. Wanneer hierbij spieren in de onderarm worden losgemaakt, krijgt u na de operatie een spalk.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden