Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Maar soms blijkt de pijn, de spanning of de angst te veel. Bijvoorbeeld als een bevalling erg lang duurt. Dan zijn er in het Catharina Ziekenhuis verschillende manieren van pijnstilling mogelijk. Welke pijnstilling tijdens de bevalling voor u het beste is, beslist u samen met de gynaecoloog. De meest gekozen pijnstilling in het Catharina Ziekenhuis zijn Remifentanil en een ruggenprik.

Remifentanil
Remifentanil is een zeer krachtig en snel werkende pijnstiller. Remifentanil is een geregistreerd pijnstillend middel, maar Remifentanil is niet geregistreerd als een pijnstillend middel voor tijdens de bevalling. Hoewel er veel ervaring is met het gebruik van Remifentanil en wij als ziekenhuis geen nadelige effecten hebben gezien, moeten we u informeren dat er geen onderzoek gedaan is naar eventuele bijwerkingen bij de aanstaande moeder en haar ongeboren kind door het gebruik van Remifentanil tijdens de baring. Remifentanil wordt toegediend door middel van een infuus. Als de pijn erg heftig is, kunt u zichzelf met behulp van het PCA-pompje een hoeveelheid van dit medicijn toedienen. Deze methode is vooral nuttig om de laatste fase van de ontsluiting te overbruggen of als er redenen zijn om u geen ruggenprik te geven. Remifentantil is een vorm van kortdurende pijnstilling.

Epidurale pijnbestrijding
Bij deze ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voelt u de pijn van de weeën niet meer. Behalve pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in de benen tijdelijk afnemen; bovendien krijgt u minder gevoel in benen en onderbuik.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden