Thuishemodialyse

Als u dialyseert of gaat dialyseren kunt u ervoor kiezen om de hemodialysebehandeling thuis zelf of met begeleiding uit te voeren. De scholing, begeleiding en ondersteuning wordt gedaan door een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige van de afdeling Nierziekten. Hiermee kunt u een zo ‘gewoon’ mogelijk leven leiden.

Thuishemodialyse is hetzelfde als hemodialyse in het ziekenhuis, alleen dan in uw eigen huis. Uw eigen nefroloog blijft uw hoofdbehandelaar en ziet u met regelmaat op de poli. De thuishemodialyse-verpleegkundige van het Catharina Ziekenhuis speelt een rol in de begeleiding van uw behandeling in de thuissituatie. U kunt thuishemodialyse zelfstandig, met partner/mantelzorger, of met een verpleegkundige uitvoeren. Via het Catharina Ziekenhuis of een externe dialyse organisatie krijgt u een dialysemachine en dialysestoel in bruikleen. Ook worden alle materialen ten behoeve van de thuishemodialyse voor u verzorgd. Er wordt gekeken naar aanpassingen in de thuissituatie zoals aan- en afvoer van water, stroomcapaciteit en eventuele andere aanpassingen in de ruimte waar u wilt gaan dialyseren

Als uw dialyses stabiel verlopen en u hebt door middel van uw shunt goede toegang tot de bloedbaan, kunt u in aanmerking komen voor thuishemodialyse. U kunt dit aangeven bij uw nefroloog. Voor thuisdialyse is het van belang dat uw woning geschikt is of geschikt gemaakt kan worden om een dialysebehandeling uit te voeren. Als u toestemming hebt van de nefroloog, volgt er een intake gesprek met de verpleegkundige.

Als u ervoor kiest om uw dialysebehandeling thuis uit te voeren, volgt u samen met uw partner een opleiding van 2 tot 3 maanden op de afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis. In deze periode wordt u begeleid door onze verpleegkundigen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. U leert in deze periode onder meer zelf uw shunt aan te prikken, de dialysemachine gebruiksklaar te maken voor behandeling, zelf controles uit te voeren en problemen te interpreteren en op te lossen.

Als u eenmaal thuis dialyseert wordt u poliklinisch begeleid door uw nefroloog en een verpleegkundige van de afdeling Nierziekten.

We zien steeds vaker dat patiënten kiezen voor thuishemodialyse. Dat is een goede ontwikkeling, want door het dialyseren zoveel mogelijk te integreren in het dagelijks leven van de patiënt, heeft de patiënt meer controle over zijn of haar ziekte.

Internist-Nefroloog Internist-Nefroloog dr. Douwes Draaijer over thuishemodialyse

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden