Vernauwing van de opening van de plasbuis (meatusplastiek)

Wanneer er sprake is van een vernauwde opening van de plasbuis, kan met een operatie de plasbuis wijder gemaakt worden.

 

De plasbuis bij de vrouw is relatief kort. Bij het uiteinde van de plasbuis, ter hoogte van de overgang naar de vagina, kan deze ernstig vernauwd
zijn. Door de plasbuis op die plaats in te snijden en op een speciale manier te hechten kan de grootte van de opening weer teruggebracht worden naar de normale omvang. Mochten er verderop in de plasbuis ook nog vernauwingen zijn dan worden deze met een speciaal instrument (Otis) ook geopend. Dit is een kleine ingreep die circa 15 minuten duurt.

Bij een man kan de plasbuis ter hoogte van de uitmonding bij de eikel fors vernauwd zijn. Ontstekingen van de eikel die in het verleden optraden bij een vernauwde voorhuid kunnen de oorzaak hiervan zijn. Ook kunnen deze vernauwingen optreden na eerdere urologische operaties en/of onderzoeken die door de penis zijn gebeurd. Daarnaast kan forse overdreven en onverklaarbare littekenvorming ter plaatse van deze uitgang de oorzaak zijn van deze vernauwing. Deze vernauwingen in de plasbuis kunnen met een andere operatie (Otis) geopend worden.

Maetusplastiek

Blijft de vernauwing steeds terugkomen dan kan men een zogenoemde meatusplastiek doen bij zowel de man als de vrouw. Bij een meatusplastiek wordt de vernauwing ruimer ingesneden waarna er een stukje slijmvlies van dieper uit de plasbuis in gehecht wordt. Dit laatste wordt gedaan om hernieuwde vernauwingen tegen te gaan. In zeldzame gevallen kan deze uitgangsplastiek nog uitgebreid worden waarbij een stukje huid wordt in gehecht in de plasbuis. Een meatusplastiek met in hechten van slijmvlies of huid duurt tussen 25 en 50 minuten.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden