Voorhuidplastiek of besnijdenis

Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis is het moeilijk, of lukt het zelfs helemaal niet, om de voorhuid over de penis terug te schuiven. Dit is meestal een aangeboren aandoening. Een voorhuidplastiek of besnijdenis kan dit probleem oplossen.

Op latere leeftijd kan het echter ook ontstaan door littekenvorming bij terugkerende ontstekingen. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, zoals ontstekingen van de eikel of voorhuid, pijn tijdens de erectie en de geslachtsgemeenschap of moeilijkheden bij het plassen. Ook kan het zijn dat de vernauwde voorhuid de penis als het ware afknelt, waardoor zwelling en stuwing ontstaat. Tenslotte kunnen hygiënische overwegingen ook een reden zijn voor een voorhuidplastiek of een besnijdenis.

De operatie

Tijdens de operatie wordt de te nauwe voorhuid rondom de penis verwijderd of ingesneden en worden er enkele hechtingen geplaatst. Deze hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf na ongeveer zeven dagen. De voorhuid zal zich daarna achter de eikel bevinden. Het litteken dat u aan de operatie overhoudt, is klein en geneest over het algemeen zeer goed. De ingreep zelf duurt 20 tot 30 minuten.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden