Borstkankerzorg Catharina Ziekenhuis scoort 100 procent voor Roze Lintje!

Het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis heeft vandaag opnieuw het Roze Lintje ontvangen. Het centrum voldoet aan alle gestelde criteria en heeft naast het Roze Lintje tevens het Eusoma keurmerk, een Europese erkenning.

Het Roze Lintje wordt elk jaar uitgereikt door Borstkankervereniging Nederland en staat voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Het is voor de negende keer op rij dat het centrum dit kwaliteitskeurmerk krijgt. De criteria voor het Roze Lintje komen onder meer tot stand op basis van wat patiënten zelf onder optimale zorg verstaan. Het centrum voldoet aan alle gestelde criteria!

Binnen 24 uur

Een zeer positief punt dat door patiënten van het Borstkankercentrum vaak direct wordt aangehaald, is de mogelijkheid voor vrouwen met verdenking op borstkanker, om binnen 24 uur door een specialist van het centrum te worden gezien. “Als een vrouw te horen heeft gekregen dat het mogelijk borstkanker heeft, wil ze zo snel mogelijk duidelijkheid. Alles is er op gericht, de onzekerheid over een mogelijke afwijking in de borst bij vrouwen snel weg te nemen. We hebben onze processen zo ingericht dat we vaak binnen een dag duidelijkheid kunnen verschaffen. Tot opluchting van veel vrouwen, want 80 procent van de vrouwen die door de huisarts worden doorgestuurd blijkt geen borstkanker te hebben. Op die uitslag moet je geen dagen hoeven wachten”, aldus borstkankerchirurg Yvonne van Riet. Door de aanwezigheid van een eigen bestralingscentrum kan het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis alle behandeling in huis bieden. Patiënten hoeven daarvoor niet naar een ander ziekenhuis.

Borstsparend

Uit de cijfers op de website van Borstkankervereniging Nederland blijkt ook dat het centrum met succes vaker dan gemiddeld borstsparende operaties uitvoert, waarbij tijdens de hele behandeling aandacht is voor het cosmetische resultaat. “Vrouwen vinden het cosmetische eindresultaat vaak heel belangrijk. De voor ons logische samenwerking tussen bijvoorbeeld de borstkankerchirurgen en de plastische chirurgen wordt door hen dan ook zeer gewaardeerd”, aldus Van Riet.

Samenwerking

Samenwerking vindt niet alleen tussen de diverse specialismen plaats maar ook tussen diverse centra in de regio. Daarnaast spelen de medewerkers een belangrijke rol in regionale (OncoZon) en landelijke (Santeon) samenwerkingsverbanden. Van Riet: “Het doel van deze samenwerkingen is de hoge kwaliteit van zorg en de innovatieve behandelmethoden van het Borstkankercentrum uit te dragen en te delen. Een voorbeeld van zo’n innovatieve behandelmethode is de IORT-behandeling. IORT staat voor Intra Operatieve Radio Therapie. Patiënten die daarvoor in aanmerking komen, worden met deze methode tijdens de borstsparende operatie direct bestraald. Door direct tijdens de operatie te bestralen, hoeft de patiënt na de operatie niet nog enkele weken dagelijks uitwendig te worden bestraald.”

Wat weet u over borstkanker?


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden