Catharina Ziekenhuis opereert met allernieuwste robot

Het Catharina Ziekenhuis heeft onlangs de eerste operaties uitgevoerd met de nieuwste operatierobot: de Da Vinci Xi-robot. Het ziekenhuis heeft de robot aangeschaft om patiënten die complexe gynaecologische kankeroperaties moeten ondergaan met een kijkoperatie te opereren.

Het ziekenhuis is een belangrijk verwijscentrum voor deze vormen van kanker en ziet de afgelopen jaren het aantal vrouwen dat een complexe gynaecologische operatie, zoals een baarmoederhalskankeroperatie, moet ondergaan stijgen. Met behulp van een robot kunnen specialisten nauwkeuriger werken, met minder bloedverlies en minder pijn voor de patiënt.

Robotchirurgie in het Catharina Ziekenhuis

Verlengstuk voor specialist

Het gebruik van een robot kent vele voordelen. “Een robotarm is een optimaal verlengstuk voor mij als specialist”, zegt gynaecoloog dr. Ruud Bekkers. Hij heeft al 11 jaar ervaring met operatierobots opgedaan bij het Radboudumc, zijn eerdere werkgever. “Ik kijk naar een 3D-beeldscherm waar mijn operatiegebied sterk vergroot wordt afgebeeld. Daardoor ben ik in staat om zeer kleine bewegingen te maken, waardoor bijvoorbeeld de kans op bloedverlies minder wordt. Dat merken patiënten direct. Zij ervaren minder pijn en kunnen eerder naar huis.”

Het Catharina Ziekenhuis kiest met de aanschaf van deze operatierobot bewust voor de huidige wereldstandaard. De Da Vinci-robot is wereldwijd de meest gebruikte operatierobot in ziekenhuizen. “Dat heeft als toegevoegde waarde dat chirurgen van over de hele wereld continu kennis en data delen over het gebruik ervan en verbeteringen snel kunnen worden doorgevoerd”, vertelt dr. Misha Luyer, één van de chirurgen die met de robot werkt. Uroloog dr. Eric Vrijhof die zijn patiënten met prostaatkanker al enkele jaren opereert met een robot in Nijmegen vult aan: “De patiënten die we met een robot opereren zijn zo altijd verzekerd van de beste uitkomsten van hun behandeling! Voor mijn patiënten met prostaatkanker geldt bijvoorbeeld dat zij minder kans op complicaties hebben zoals incontinentie en erectiestoornissen.”

Ergonomisch voordeel

Werken met een operatierobot heeft ook een groot ergonomisch voordeel. De operaties zijn voor de medisch specialisten en het OK-personeel minder belastend. Bovendien hoopt het ziekenhuis door te investeren in de nieuwste robottechnologie ook nieuwe medewerkers aan te trekken. “Robotoperaties worden de toekomst. In de nabije toekomst zullen steeds meer specialismen gebruik maken van deze techniek. Een goede ontwikkeling voor ons als professional maar natuurlijk vooral voor onze patiënten”, aldus Vrijhof.

Meer informatie over dit onderwerp: www.catharinaziekenhuis.nl/robot.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden