De zon in? Bescherm je huid maar ook je ogen!

Dat we onze huid altijd moeten insmeren als we de zon in gaan, dat weten de meeste mensen wel. Dermatoloog dr. Monique Thissen adviseert echter niet alleen om voldoende zonnebrandcrème te gebruiken: ook op onze ogen moeten we zuinig zijn.

“UV-licht kan op den duur namelijk ook schade toebrengen aan je ogen”, zegt dermatoloog dr. Monique Thissen. “Daar kun je met name op latere leeftijd problemen mee krijgen. Bijvoorbeeld dat je minder scherp gaat zien omdat je netvlies beschadigd is, dit heet maculadegeneratie. Ook kan je last krijgen van vertroebeling van je lens, dat noemen we staar.”

Goede zonnebril

Het beste beschermingsmiddel voor onze ogen is een goede zonnebril die voldoet aan een aantal kwaliteitscriteria. De bril moet volledige UV-bescherming geven. Dit wordt meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril aangegeven als 100% UV of UV400. De bril moet groot genoeg zijn om te voorkomen dat het UV-licht via de boven-, onder- of zijkanten je ogen kan bereiken.

“Verder moet de bril een CE-keurmerk, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4 hebben”, legt dermatoloog Thissen uit. “Het cijfer geeft de bescherming weer tegen verblinding door het zichtbare licht. Voor de zomer kun je het beste kiezen voor CE 3.” Voldoet een hele goedkope zonnebril ook? “Dat hangt af in hoeverre aan de kwaliteitscriteria wordt voldaan. En: een dure bril is niet per definitie een goede bril.”

Typen huidkanker

Als je de zon in gaat, blijft het natuurlijk ook belangrijk om goed te smeren met zonnebrandcrème. Maar houd ook je huid goed in de gaten, adviseert dermatoloog Thissen. “Vooral moedervlekken die gaan veranderen of als je wondjes krijgt die niet meer willen genezen. Dan moet je echt een afspraak maken bij de huisarts of dermatoloog.” Het zou in dat geval kunnen gaan om huidkanker

Volgens Thissen kun je huidkanker indelen in twee groepen: “We hebben één groep die gelukkig het meest voorkomt: basaalcelcarcinoom. Deze vorm is op zich goed te behandelen en geeft ook bijna nooit uitzaaiingen. De andere groep zijn de typen melanoom en het plaveiselcelcarcinoom. Als je daar niet op tijd bij bent en het groeit allemaal door, dan kun je daar uiteindelijk zelfs aan overlijden. Deze groep van huidkanker kan vroeg of laat namelijk wel uitzaaien.”

Behandeling van huidkanker

Wat de beste behandeling van huidkanker is, hangt af van de soort en de plaats van de tumor. Thissen: “In Nederland worden jaarlijks meer dan 55.000 nieuwe gevallen van huidkanker vastgesteld. Niet alle typen kunnen op dezelfde manier behandeld worden. Het is echt maatwerk. Een operatie is in veel gevallen de meest effectieve manier, maar dit is niet altijd mogelijk of nodig.”

“We hebben ook diverse andere behandelvormen. Hier in het Catharina Kanker Instituut hebben we een multidisciplinair team van verschillende specialisten om mensen met huidkanker de beste behandeling te geven.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden