Huidkanker

Dermatologie

Ga direct naar:

Als uw (huis)arts u vertelt dat u mogelijk huidkanker heeft, wilt u zo snel mogelijk weten wat dit voor u betekent en waar en hoe u zo goed mogelijk behandeld kunt worden. Daarom is het belangrijk dat u wordt doorverwezen naar een specialist in huidkanker. Het Catharina Ziekenhuis heeft hiervoor een gespecialiseerd huidkankercentrum. Ziekenhuizen en artsen uit het hele land verwijzen patiënten naar de dermatologen van dit huidkankercentrum.

Huidkanker? Het is niet meer vanzelfsprekend dat je fit en gezond bent!”

Claudia Striekwold is in het Catharina Kanker Instituut behandeld voor huidkanker. Bekijk haar video

Wat is huidkanker?

Huidkanker ontstaat als gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel ultraviolette straling. Deze straling komt voor in zonlicht en het licht van zonnebanken. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid. Het begint meestal met een verandering in de opperhuid zoals:

* Een knobbeltje dat langzaam groeit
* Een wondje dat niet geneest
* Een moedervlek die van kleur verandert of groeit

Er bestaan verschillende varianten van huidkanker. De meest voorkomende vormen zijn het basaalcelcarcinoom (70% van alle huidkankers), het plaveiselcelcarcinoom (20%) en de kwaadaardige moedervlek, melanoom genaamd (10%).

Onderzoek bij huidkanker

De dermatoloog zal uw huid en de verdachte plek eerst met het blote oog bekijken. Daarna wordt de plek nog grondig onderzocht met een speciaal lampje waar zich een vergrootglas in bevindt, de zogenaamde dermatoscoop. Om er achter te komen of u inderdaad huidkanker heeft, wordt in de meeste gevallen een zogenaamd biopt genomen. Onder plaatselijke verdoving wordt met een soort appelboortje een stukje huid van enkele millimeters weggenomen. In bepaalde situaties (bijvoorbeeld wanneer er mogelijk sprake zou kunnen zijn van een kwaadaardige moedervlek) is het nodig om de gehele plek in zijn totaliteit te verwijderen. Dit stukje huid gaat naar het pathologisch laboratorium voor onderzoek. Aan de hand van de bevindingen bepaalt de dermatoloog welke behandeling of eventueel verder onderzoek (b.v. echo, scan) noodzakelijk is bij u.

Huidkanker is vaak volledig te genezen, soms zelfs zonder operatie. Bij ons kun je voor alle soorten huidkankerbehandelingen terecht"

drs. Herm Martens, Dermatoloog

Behandeling van huidkanker

Huidkanker kan op diverse manieren behandeld worden, afhankelijk van de soort en de plaats van de tumor. In verreweg de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit operatieve verwijdering van de tumor onder plaatselijke verdoving. Bij bepaalde vormen van huidkanker wordt hiervoor een speciale techniek gebruikt, Mohs micrografische chirurgie genaamd.

Wanneer de huidkanker oppervlakkig in de huid groeit, kan ook voor een behandeling met creme of voor zogenaamde fotodynamische therapie (PDT) gekozen worden. Daarnaast behoort bestraling tot de mogelijkheden als opereren niet mogelijk is of niet de voorkeur heeft. Het Catharina Ziekenhuis heeft als enige ziekenhuis in de regio het specialisme Radiotherapie. Voor een eventuele bestraling hoeft u daarom niet naar een ander ziekenhuis. Dat betekent dat alle behandelingen op onze eigen locatie uitgevoerd kunnen worden.

Ontwikkelingen

Onze specialisten werken mee aan landelijke richtlijnen en doen zelf ook onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Omdat het Catharina Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis is, investeren wij veel in onderzoek gericht op onder andere beeldvorming, diagnostiek en veiligheid.

Huidkanker app

Eén van de grote studies die op de afdeling Dermatologie gedaan wordt is het baanbrekende onderzoek naar de huidkanker app van SkinVision. Uit tussentijdse cijfers van dermatologe en onderzoeker dr. Monique Thissen blijkt de app in 80 procent van de gevallen huidkanker te kunnen opsporen. Er was in de media ruim aandacht voor dit nieuws. Onder andere het Eindhovens Dagblad schreef er een artikel over. Lees het artikel hier:

Huidkanker-app scoort (Eindhovens Dagblad)

Gedreven door het leven

Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënt elke keer opnieuw de best mogelijke zorg te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven.

5000

Huidkankerbehandelingen per jaar

In het Huidkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis worden jaarlijks zo'n 5000 mensen behandeld voor huidkanker

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (3)

plaats reactie

Arna van de Sande

Bij mij werd jaren geleden ook huidkanker ontdekt, ik ging naar het ziekenhuis in de veronderstelling dat ik een eczeemplek had volgens de huisarts, waar ik al lang mee rondliep, en veel mee in de zon moest, wat achteraf helemaal niet mocht! In het Catharina Ziekenhuis zagen ze meteen dat het niet goed was, ik werd ook meteen goed behandeld door speciale lampen en een operatie! Ben daarna nog 5 jaar onder controle geweest, en toen werden er weer plekken in mijn gezicht gevonden, die werden behandeld door zalf, waardoor ik er verschrikkelijk uit kwam te zien! Maar na een paar weken waren de kwaadaardige cellen door de behandeling weg!

Mariet Kerbusch

Waardering

Een super aardig en lief team die je heel professioneel behandelen!

G. Adeler

Waardering

Heel veel aandacht en goede verzorging

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering