Diagnose Kanker en dan…prostaatkanker

De diagnose kanker is gesteld en samen met de arts is het behandeltraject besproken. Vaak een onzekere tijd. Wat staat je te wachten? Doet de behandeling pijn? Wat zijn de bijwerkingen? Dit willen we uitleggen met de serie ‘Diagnose Kanker en dan…’. Deze keer uroloog Eric Vrijhof over prostaatkanker en opereren met de Da Vinci Robot.

Een patiënt met prostaatkanker die kiest voor het weghalen van de prostaat, wordt in het Catharina Ziekenhuis door uroloog Eric Vrijhof geopereerd met behulp van een robot. Wanneer bij een patiënt prostaatkanker is vastgesteld, die niet is uitgezaaid, kan er besloten worden tot het geheel weghalen van de prostaat inclusief de zaadblaasjes, een zogenoemde radicale prostatectomie. Hiervoor maakt het Catharina Ziekenhuis gebruik van de Da Vinci Robot in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Uroloog Vrijhof van het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in robotchirurgie en reist, samen met zijn patiënten, naar Nijmegen, om zijn eigen patiënten daar te kunnen opereren. 

 m

Bekijk een prostaatkankeroperatie met behulp van robotchirurgie. Onderwerp begint op 5:42

Kijkoperatie

Wat houdt een ingreep met de Da Vinci Robot precies in? “Bij een radicale prostatectomie verwijder ik met behulp van de robot de prostaat in zijn geheel. In feite is het een kijkoperatie, waarbij kleine gaatjes in de buikwand worden gemaakt. Met behulp van zeer fijne instrumenten, die zich aan het eind van de robotarmen bevinden, wordt de ingreep uitgevoerd. Ik bestuur de robot vanachter een console met behulp van kleine joysticks. De beelden van de camera’s in de buik van de patiënt zie ik op een 3D-monitor. Het kleinste detail is dan zichtbaar. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit. Hij doet wat ik hem opdraag”, legt dokter Vrijhof uit.

Microchirurgisch

Dokter Vrijhof vervolgt: “De prostaat is lastig te bereiken, omdat hij  wordt omringd door diverse organen. Het voordeel van werken met een robot is dat deze optimaal in een kleine moeilijk bereikbare ruimte kan werken. Het vergt enige ervaring maar de robot is soms wendbaarder en nauwkeuriger dan een mens. De bewegingen die ik met de joysticks maak, worden verkleind uitgevoerd door de robot. Zo kan ik de robot dus heel precieze bewegingen laten maken. Nog een groot voordeel is dat, hoewel chirurgen vaak een ‘vaste hand’ hebben, een robot nooit trilt.”

Minder risico’s 

Voor de patiënt heeft een operatie met behulp van een robot veel voordelen “Er zijn minder risico’s. De kans op incontinentie en impotentie zijn bij deze ingreep aanwezig. Door het fraaie zicht hopen we nog beter de zenuwbundels, die belangrijk zijn voor erectiebehoud, te kunnen sparen. Door goed zicht op de plasbuis kunnen we waterdichte verbindingen maken met de blaas en streven we zo naar optimaal continentieresultaat. Het bloedverlies is beduidend minder en de operatie is veel minder ingrijpend dan een snee in de buik, zoals het voorheen ging.  Door gebruik te maken van robotchirurgie herstelt een patiënt veel sneller en kan hij vaak binnen een paar dagen naar huis. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Resultaat en herstel. Robotchirurgie is in mijn ogen de toekomst, en ik ben trots dat wij dit onze patiënten kunnen bieden.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden