Prostaatkanker een Santeon behandeling De ontwikkelingen bij de behandeling van prostaatkanker gaan snel, maar niet elk ziekenhuis biedt dezelfde mogelijkheden. Het is goed om te weten welke behandelingen er zijn, waar ze worden uitgevoerd en wat de voor- en nadelen zijn. Om dit in kaart te brengen kunt u terecht in het Prostaatkanker adviescentrum van het Catharina Ziekenhuis. 

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat, een klier met de vorm en grootte van een kastanje die rondom de urinebuis ligt. Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Per jaar krijgen ongeveer 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker. 70% van deze mannen is ouder dan 65 jaar.

Onderzoek bij prostaatkanker

Om prostaatkanker vast te stellen wordt een prostaat biopsie genomen. Hiermee kunnen kankercellen worden opgespoord. Bij een prostaat biopsie wordt vrijwel pijnloos een stukje weefsel weggenomen met behulp van een dunne naald, die via de endeldarm de prostaat bereikt. Het weggenomen weefsel wordt onder de microscoop beoordeeld.

Prostaatkanker? Ik schrok me een ongeluk!”

Albert van der Veen is in het Catharina Kanker Instituut geopereerd aan zijn prostaat. Bekijk zijn video

Operatie met Da Vinci Robot

Urologen van het Catharina Ziekenhuis voeren protaatkankeroperaties sinds 2013 ook uit met de Da Vinci-operatierobot. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller.

De Da Vinci Robot staat niet in het Catharina Ziekenhuis, maar in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Het CWZ is net als het Catharina Ziekenhuis onderdeel van Santeon, een samenwerkingsverband tussen zeven topklinische ziekenhuizen. Patiënten van het Catharina Ziekenhuis die voor een robotoperatie kiezen, kunnen dankzij de overeenkomst tussen CWZ en het Catharina Ziekenhuis in behandeling blijven bij hun Eindhovense uroloog, inclusief de ingreep. Wel is dus een kortstondig ‘uitstapje’ naar Nijmegen nodig. De 'normale' kijkoperatie bij prostaatkanker wordt gewoon in het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd. Onze urologen hebben daar meer dan tien jaar ervaring in.

Afspraak in het Prostaatkanker adviescentrum

Een afspraak maken bij het Prostaatkanker adviescentrum kan als uw eigen uroloog prostaatkanker bij u heeft vastgesteld en er een behandelplan ligt. Als u de afspraak heeft gemaakt, vindt er een gesprek plaats met de uroloog in het Prostaatkanker adviescentrum. Hij is gespecialiseerd in de behandelingen van prostaatkanker. Direct hierna heeft u een gesprek met de radiotherapeut. Hij is gespecialiseerd in bestralingsbehandelingen van prostaatkanker.

De uroloog en de radiotherapeut van het Prostaatkanker adviescentrum hebben voor het gesprek foto’s en laboratoriumuitslagen ontvangen van uw uroloog. De artsen brengen nog een keer alles in kaart: uw leeftijd, uw lichamelijke conditie, de aard van uw klachten en uw verwachtingen. De uitkomsten leggen zij naast het behandelvoorstel van uw behandelend uroloog. Vaak blijft dit behandelvoorstel de meest geschikte optie. Andere keren komen alternatieven in beeld. Samen met u zetten de artsen de voor- en nadelen van de behandelmogelijkheden op een rij.

Dezelfde dag advies

Na de gesprekken krijgt u dezelfde dag nog een advies. De artsen geven dit advies ook door aan uw behandelend uroloog en aan uw huisarts.


Nieuwe behandeling prostaatkanker: minder complicaties en betere levenskwaliteit

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is in januari 2014 als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met het injecteren van het radioactieve Radium-223 chloride bij patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker. Uit onderzoek is gebleken dat dit geneesmiddel Xofigo het leven van deze patiënten gemiddeld met drie tot zes maanden verlengt en een betere levenskwaliteit oplevert. De behandeling van patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker met het radioactieve Radium-223 chloride wordt in het Catharina Ziekenhuis verder uitgebreid. De behandeling met Radium-223 chloride in het Catharina Ziekenhuis bestaat uit één maandelijkse injectie gedurende 6 of 12 maanden; afhankelijk van de conditie van de patiënt. Het is een kortdurende behandeling, waarbij vijf milliliter vloeistof, waarin het radium is verwerkt, in een ader van de elleboog wordt ingespoten.Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat het aantal injecties veilig en succesvol kan worden verdubbeld van 6 naar 12. De extra zes injecties voorkomen in veel gevallen dat de kwaadaardige tumoren in het bot verder toenemen. De therapie heeft geen zware bijwerkingen.


Catharina Ziekenhuis geeft openheid over kankerzorg

Wat zijn de effecten van een behandeling op de kwaliteit van leven en de levensverwachting? Het Catharina Ziekenhuis presenteert binnen Santeon, het samenwerkingsverband tussen zeven topklinische opleidingsziekenhuizen, sinds 2014 de uitkomstindicatoren voor behandeling van prostaat- en longkanker. Met deze uitkomstindicatoren komt informatie beschikbaar over de effecten van een behandeling voor patiënten. Wat is het risico op complicaties, hoe lang leeft de patiënt na behandeling en wat is de kwaliteit van leven? Essentiële informatie voor patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en ook voor de ziekenhuizen zelf.

Uniek is dat de Santeon ziekenhuizen op deze manier openheid geven over hun behandelingsmethoden en resultaten. We stellen de patiënt centraal, en dus is dit soort informatie belangrijker dan de meeste procesindicatoren, zoals wachttijden en doorlooptijden. Deze informatie is verwerkt in het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst.

Bekijk het uitkomstenboek prostaatkanker 2016

Bekijk het uitkomstenboek prostaatkanker 2014

Bekijk het uitkomstenboek 2013

www.santeonvoorprostaatkanker.nl, de samenwerking van zeven Santeon Ziekenhuizen voor een betere behandeling

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (6)

plaats reactie

Willy De laat

Ik ben geopereerd door dr. Vrijhof en na de behandeling door dr. De Wildt waarvan ik goede informatie krijg daar ben ik ze heel dankbaar voor.

P.W.W. Snelders

Ben zeer te spreken over de behandeling en de uitleg van de behandeling. De waardering is een 10

P.W.W. Snelders

Zeer tevreden over de behandeling en over de uitleg door de geneesheren

Gerard Arens

Waardering

Zeer tevreden, alles goed gegaan. Opvang was zeer goed, kan weer verder

P.W.W. Snelders

Mijn blaaspoliepen zijn met twee operaties en met 6 bcg spoelingen geheel verwijderd en mijn prostaatkanker is 35 keer behandeld. Daar ben ik drs. M. Kuenen en dr. E. Vrijhof heel dankbaar voor.

Walter Wijnen

Waardering

Ik ben in 2011 behandeld d.m.v. 36 bestralingen tot op heden is alles nog onder controle de begeleiding vond ik super alles duidelijk uitgelegd en vriendelijke medewerkers. Topper 10 punten

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering