Prostaatkanker een Santeon behandeling De ontwikkelingen bij de behandeling van prostaatkanker gaan snel, maar niet elk ziekenhuis biedt dezelfde mogelijkheden. Het is goed om te weten welke behandelingen er zijn, waar ze worden uitgevoerd en wat de voor- en nadelen zijn. Om dit in kaart te brengen kunt u terecht in het Prostaatkanker adviescentrum van het Catharina Ziekenhuis. 

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat, een klier met de vorm en grootte van een kastanje die rondom de urinebuis ligt. Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Per jaar krijgen ongeveer 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker. 70% van deze mannen is ouder dan 65 jaar.

Onderzoek bij prostaatkanker

Om prostaatkanker vast te stellen wordt een prostaat biopsie genomen. Hiermee kunnen kankercellen worden opgespoord. Bij een prostaat biopsie wordt vrijwel pijnloos een stukje weefsel weggenomen met behulp van een dunne naald, die via de endeldarm de prostaat bereikt. Het weggenomen weefsel wordt onder de microscoop beoordeeld.

Prostaatkanker? Ik schrok me een ongeluk!”

Albert van der Veen is in het Catharina Kanker Instituut geopereerd aan zijn prostaat. Bekijk zijn video

Afspraak in het Prostaatkanker adviescentrum

Een afspraak maken bij het Prostaatkanker adviescentrum kan als uw eigen uroloog prostaatkanker bij u heeft vastgesteld en er een behandelplan ligt. Als u de afspraak heeft gemaakt, vindt er een gesprek plaats met de uroloog in het Prostaatkanker adviescentrum. Hij is gespecialiseerd in de behandelingen van prostaatkanker. Direct hierna heeft u een gesprek met de radiotherapeut. Hij is gespecialiseerd in bestralingsbehandelingen van prostaatkanker.

De uroloog en de radiotherapeut van het Prostaatkanker adviescentrum hebben voor het gesprek foto’s en laboratoriumuitslagen ontvangen van uw uroloog. De artsen brengen nog een keer alles in kaart: uw leeftijd, uw lichamelijke conditie, de aard van uw klachten en uw verwachtingen. De uitkomsten leggen zij naast het behandelvoorstel van uw behandelend uroloog. Vaak blijft dit behandelvoorstel de meest geschikte optie. Andere keren komen alternatieven in beeld. Samen met u zetten de artsen de voor- en nadelen van de behandelmogelijkheden op een rij.

Dezelfde dag advies

Na de gesprekken krijgt u dezelfde dag nog een advies. De artsen geven dit advies ook door aan uw behandelend uroloog en aan uw huisarts.


Prostaatkanker operatie bij Prosper

Prosper logoWanneer uw prostaat operatief moet worden verwijderd dan gebeurt dat met de Da Vinci Xi robot. Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) is een soort kijkoperatie waarbij de hele prostaat wordt verwijderd. Door op deze manier te opereren is de kans dat alle kankercellen zijn verwijderd groter en het risico op bijwerkingen als incontinentie en erectieproblemen kleiner. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller. De Da Vinci Xi robot staat in de Prosper locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Daar worden alle prostaatkankeroperaties uitgevoerd door de urologen van de samenwerkende Prosper ziekenhuizen, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, Radboudumc en het Catharina Ziekenhuis.

Deskundig team op één locatie

Bij Prosper bent u in goede handen bij ons deskundige team van 4 urologen en een selecte groep van gespecialiseerde verpleegkundigen. Er zijn al meer dan 2.000 operaties uitgevoerd in onze gespecialiseerde kliniek. Het onderzoek en de diagnose vindt plaats in uw eigen ziekenhuis, dichtbij huis. Als een operatie nodig is, dan wordt de operatieve prostaatverwijdering uitgevoerd in de Prosper-locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, waar de DaVinci Xi robot zich bevindt in een speciaal hiervoor ontwikkelde en ingerichte operatiekamer. U wordt geopereerd door uw eigen uroloog samen met een toegewijd chirurgisch team. Ook de verpleegafdeling in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis bestaat uit een team van in oncologie gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarnaast heeft ieder ziekenhuis voor patiënten met prostaatkanker een incontinentieverpleegkundige, bekken-bodemfysiotherapeut en twee casemanagers (specialistisch kankerverpleegkundigen) als vast contactpersoon. De operatie wordt dus uitgevoerd in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Daar verblijft u twee tot drie dagen en ontvangt u ook de eerste zorg. Daarna, als u het ziekenhuis in Nijmegen verlaat, kunt u voor de nodige nazorg weer gewoon terecht in uw eigen vertrouwde ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over Prosper, samenwerkende prostaatkanker klinieken

Hoe werkt de operatierobot?

Dit is een robot waaraan operatie-instrumenten vastzitten waarmee onze chirurgen door optimaal driedimensionaal zicht nauwkeurig kunnen opereren. Deze instrumenten worden ingebracht via kleine gaatjes in de onderbuik. De chirurg bestuurt deze robotarmen handmatig. De operatierobot doet niks uit zichzelf. De chirurgen en operatie personeel zijn zowel in Nederland als in het buitenland goed getraind om deze operaties vellig te kunnen uitvoeren.

Bediening van de robot

De chirurg zit met zijn hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de patint. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht.

Door subtiele vingerbewegingen stuurt de chirurg de instrumenten, waardoor hij u nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot ‘normale’ kijkoperaties beschikt de specialist over een uitvergroot 3D-beeld. Ook zijn de moeizaam bereikbare plekken met de robot nog gemakkelijker te bereiken.

De zithouding van de chirurg in de console is zeer ergonomisch (relaxed). Daardoor wordt de chirurg minder snel moe tijdens een langdurige operatie.

Uw veiligheid

Tijdens de operatie voert de operatierobot miljoenen veiligheidscontroles uit. Bij een eventuele stroomonderbreking of problemen bij de veiligheidscontroles houdt de chirurg altijd de controle over de operatie. U wordt op een veilige en vakkundige manier geopereerd. 

Voordelen van operatie met robot

Met behulp van de robotarmen kan de arts erg precies complexe handelingen uitvoeren. De kans op complicaties is daardoor kleiner. U verliest minder bloed en bovendien herstelt u sneller.


Nieuwe behandeling prostaatkanker: minder complicaties en betere levenskwaliteit

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is in januari 2014 als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met het injecteren van het radioactieve Radium-223 chloride bij patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker. Uit onderzoek is gebleken dat dit geneesmiddel Xofigo het leven van deze patiënten gemiddeld met drie tot zes maanden verlengt en een betere levenskwaliteit oplevert. De behandeling van patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker met het radioactieve Radium-223 chloride wordt in het Catharina Ziekenhuis verder uitgebreid. De behandeling met Radium-223 chloride in het Catharina Ziekenhuis bestaat uit één maandelijkse injectie gedurende 6 of 12 maanden; afhankelijk van de conditie van de patiënt. Het is een kortdurende behandeling, waarbij vijf milliliter vloeistof, waarin het radium is verwerkt, in een ader van de elleboog wordt ingespoten.Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat het aantal injecties veilig en succesvol kan worden verdubbeld van 6 naar 12. De extra zes injecties voorkomen in veel gevallen dat de kwaadaardige tumoren in het bot verder toenemen. De therapie heeft geen zware bijwerkingen.


Catharina Ziekenhuis geeft openheid over kankerzorg

Wat zijn de effecten van een behandeling op de kwaliteit van leven en de levensverwachting? Het Catharina Ziekenhuis presenteert binnen Santeon, het samenwerkingsverband tussen zeven topklinische opleidingsziekenhuizen, sinds 2014 de uitkomstindicatoren voor behandeling van prostaat- en longkanker. Met deze uitkomstindicatoren komt informatie beschikbaar over de effecten van een behandeling voor patiënten. Wat is het risico op complicaties, hoe lang leeft de patiënt na behandeling en wat is de kwaliteit van leven? Essentiële informatie voor patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en ook voor de ziekenhuizen zelf.

Uniek is dat de Santeon ziekenhuizen op deze manier openheid geven over hun behandelingsmethoden en resultaten. We stellen de patiënt centraal, en dus is dit soort informatie belangrijker dan de meeste procesindicatoren, zoals wachttijden en doorlooptijden. Deze informatie is verwerkt in het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst.

Bekijk het uitkomstenboek prostaatkanker 2016

Bekijk het uitkomstenboek prostaatkanker 2014

Bekijk het uitkomstenboek 2013

www.santeonvoorprostaatkanker.nl, de samenwerking van zeven Santeon Ziekenhuizen voor een betere behandeling


Veel gestelde vragen over prostaatkanker met het antwoord van de specialist

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Per jaar krijgen ongeveer 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker.

Bekijk de live uitzending van App de Expert met uroloog Eric Vrijhof.

Lees meer over deze uitzending

ProstaatKankerStichting.nl

Deze uitzending wordt gemaakt in samenwerking met  de ProstaatKankerStichting.nl. Ben je op zoek naar informatie over prostaatkanker, bezoek dan de website: www.prostaatkankerstichting.nl.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (6)

plaats reactie

Willy De laat

Ik ben geopereerd door dr. Vrijhof en na de behandeling door dr. De Wildt waarvan ik goede informatie krijg daar ben ik ze heel dankbaar voor.

P.W.W. Snelders

Ben zeer te spreken over de behandeling en de uitleg van de behandeling. De waardering is een 10

P.W.W. Snelders

Zeer tevreden over de behandeling en over de uitleg door de geneesheren

Gerard Arens

Waardering

Zeer tevreden, alles goed gegaan. Opvang was zeer goed, kan weer verder

P.W.W. Snelders

Mijn blaaspoliepen zijn met twee operaties en met 6 bcg spoelingen geheel verwijderd en mijn prostaatkanker is 35 keer behandeld. Daar ben ik drs. M. Kuenen en dr. E. Vrijhof heel dankbaar voor.

Walter Wijnen

Waardering

Ik ben in 2011 behandeld d.m.v. 36 bestralingen tot op heden is alles nog onder controle de begeleiding vond ik super alles duidelijk uitgelegd en vriendelijke medewerkers. Topper 10 punten

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering