Fons van der Sommen promoveert op baanbrekende technologie

De vroegste stadia van slokdarmkanker zijn moeilijk te herkennen en kunnen eenvoudig worden gemist. De Technische Universiteit Eindhoven heeft samen met het Catharina Ziekenhuis een techniek ontwikkeld om een computer, slokdarmfoto’s te laten doorzoeken op vroege tekenen van slokdarmkanker. Onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven, Fons van der Sommen, is cum laude afgestudeerd op dit onderzoek. 

TU/e-promovendus Fons van der Sommen en het team van professor Peter de With ontwikkelden samen met maag-, darm- en leverarts dr. Erik Schoon van het Catharina Ziekenhuis deze nieuwe techniek die endoscopiefoto’s nauwgezet bestudeert op de eerste tekenen van kanker. Schoon is een topspecialist op gebied van Barrett-slokdarm. “De vroegste stadia van slokdarmkanker zijn echter bijzonder moeilijk te zien; er is slechts een handvol medisch specialisten die daar ervaring in hebben. De resultaten van dit onderzoek zijn ronduit spectaculair te noemen, het vroegtijdig herkennen van afwijkingen in een Barrett-slokdarm is een van de moeilijkste dingen in ons vak. Met een computer krijgt de specialist er een paar ogen bij”, benadrukt dr. Erik Schoon.

Barett slokdarm

Mensen met langdurige reflux ontwikkelen vaak afwijkend weefsel in de slokdarm, door de irritatie van het maagzuur. Zo’n zogenaamde Barrett-slokdarm is een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van slokdarmkanker. Mensen met een Barrett-slokdarm krijgen regelmatig een endoscopische controle in het ziekenhuis. Schoon: “Deze nieuwe techniek redt levens en kan mensen behoeden voor kanker.”

Gespecialiseerd centrum

Het Catharina Ziekenhuis is één van de acht gespecialiseerde Barrett-centra in Nederland. Al tien jaar lang komen patiënten uit heel Zuid-Nederland naar het Barrett Expert Centrum , onderdeel van de afdeling Maag, Darm en Leverziekten (MDL) van het Catharina Ziekenhuis. De computeranalyse zou uiteindelijk in alle ziekenhuizen beschikbaar moeten komen, om MDL-artsen te helpen bij het herkennen van de vroegste kankerstadia. Daarmee zou het percentage op tijd herkende en behandelde kanker richting 100 procent kunnen. Het duurt waarschijnlijk nog vijf tot tien jaar voordat het breed ingevoerd kan worden.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden