Met een stoma de sauna in, het kan!

Ursula Bordes is blij omdat zij naar de sauna is geweest. Na behandelingen van verschillende soorten kanker leeft zij sinds augustus vorig jaar met een stoma. “Ik voelde mij zo vrij! Ik raad het iedereen met een stoma, die van de sauna houdt, aan. Trek de stoute schoenen aan en ga ervoor. Het kan.”

Ursula Bordes is 49 jaar en woont in Waalwijk samen met zoon Aaron, hond Sky en baardagaam Daan, een reptiel. “Elf jaar geleden ben ik in Tilburg aan een eierstok geopereerd. Dat het kanker betrof, was toen nog niet duidelijk. Vijf jaar later bleek de andere eierstok ziek te zijn en was het helder dat het echt kanker was. De artsen in Tilburg droegen mij over aan het in gynaecologische kanker gespecialiseerde Catharina Ziekenhuis. Later is daar mijn baarmoeder verwijderd en tot slot mijn endeldarm.”

‘Hoezo, kan dat niet meer?’

“Ik ging altijd graag naar de sauna. Mijn stomaverpleegkundige vertelde ik laatst, dat ik het zo jammer vond dat ik dat niet meer zou kunnen. Ze riep meteen: ‘Hoezo, kan dat straks niet meer? Als jij dat graag wil, kun jij dat.’ De stomaverpleegkundige heeft mij heel goed geholpen en begeleid. Ik mocht verschillende stomamaterialen uitproberen. Uiteindelijk bood een pleister met een soort tampon de oplossing.”

‘Pleister viel niet op’

“Eerst droeg ik een band, om te zorgen dat niemand de pleister zou zien. De vriendin met wie ik in de sauna was, vroeg mij of ik die band niet wilde afdoen? Eenmaal verlost van die onhandige, afzakkende band leek mijn pleister niemand op te vallen. Tussen de sauna-gangen door heb ik een keer mijn stomaplug vervangen. Dat ging vrij gemakkelijk in de toiletruimte. Ik was tijdens mijn bezoek niet continu bezig met die stoma; het ging allemaal vanzelf ….”

Leven met een stoma blijft een hele verandering maar hoeft geen beperking te zijn.

Ursula Bordes

Darmkankermaand

Maart is darmkankermaand. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van onder meer dikke darmkanker en endeldarmkanker. Voor complexe vormen van endeldarmkanker is het Catharina Kanker Instituut een landelijk verwijscentrum. In het Catharina Ziekenhuis wordt veel onderzoek gedaan om de behandelingen voor deze vormen van kanker verder te verbeteren.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden