Gynaecologen uit Nederland leren fijne kneepjes van nieuwe techniek in Catharina Ziekenhuis

Het verwijderen van de baarmoeder is voor vrouwen een zware operatie. In het Catharina Ziekenhuis passen gynaecologen al enkele jaren een techniek toe die minder belastend is. “Het is een combinatie van twee bestaande  operatietechnieken; te weten een kijkoperatie via de buik en een operatie via de vagina”, aldus gynaecoloog Anne Damoiseaux. Gynaecologen uit het hele land kwamen deze week naar het Catharina  Ziekenhuis om de fijne kneepjes van deze techniek, ook wel vNOTES* genoemd, aan te leren.

De vNOTES techniek leidt bij vrouwen tot minder pijn na de operatie, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties na de operatie en geeft geen littekens. “Het verwijderen van de baarmoeder is voor een vrouw vaak een emotionele gebeurtenis. En een operatie is ook lichamelijk zwaar. Deze vNOTES operatie is voor vrouwen minder zwaar”, benadrukt Damoiseaux, die deze operatie al enkele jaren in het Catharina Ziekenhuis uitvoert.

Zicht en ruimte

De techniek geeft gynaecologen meer zicht en meer ruimte in de buik. “Via de vagina brengen we een camera naar binnen en zijn we in staat om net als bij een kijkoperatie in de buik, deze ‘op te blazen’. Door gas in de buikholte te brengen, creëer je meer ruimte en komen meer vrouwen in aanmerking voor een verwijdering van de baarmoeder via de vagina”, legt gynaecoloog prof. dr. Huib Van Vliet uit, “omdat er meer ruimte en zicht is, kunnen we in dezelfde operatie ook gemakkelijk de eileiders en eierstokken direct verwijderen. En nog een voordeel in deze tijd, de operatie kan in dagopname.”

Samen met hun collega’s uit het Zuyderland Medisch Centrum trainen Van Vliet en Damoiseaux deze week hun collega’s uit onder meer Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Alkmaar, Den Haag en Uden. De specialisten maken tijdens de training gebruik van simulatoren, zodat de operatie eenvoudig kan worden nagebootst. “Het zou mooi zijn als alle vrouwen uit Nederland die een baarmoederverwijdering moeten ondergaan, kunnen kiezen voor deze techniek. De vrouwen die wij tot nu toe op deze manier hebben geopereerd zijn namelijk heel tevreden.”

*vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Hierbij wordt via de vagina, de baarmoeder verwijderd.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden