In bed blijven liggen kan altijd nog

Behalve de specialisten werken er nog ruim 500 medewerkers in en voor het Catharina Kanker Instituut. Wie zijn ze en wat doen ze? We vragen het deze keer aan Jos Markus, fysiotherapeut.

Blijf altijd bewegen! Het zou zomaar de slogan kunnen zijn van fysiotherapeut Jos Markus. Zij coacht en stimuleert in het ziekenhuis onder andere kankerpatiënten om tijdens het hele behandeltraject zoveel mogelijk actief te blijven.

Dat de fysiotherapeut zo hamert op bewegen (zowel voor, tijdens en na de behandeling), is niet zonder reden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bewegen écht een positieve invloed heeft op het behandeltraject. “Als je bijvoorbeeld snel begint met bewegen na een operatie, kan dit zorgen voor een sneller herstel, vooraf voldoende bewegen zorgt ervoor dat je de behandeling beter aankunt”, vertelt Jos Markus. Toch voelen patiënten soms een drempel: “Na een zware operatie is het soms aantrekkelijk om in bed te blijven liggen om uit te rusten. Dat snap ik, maar in de meeste gevallen is het ook goed om een paar keer per dag juist even uit bed te komen.”

Geen sportschool

Patiënten kunnen met verschillende soorten klachten worden verwezen naar een fysiotherapeut: bijvoorbeeld vanwege een slechte conditie, problemen met bewegen of omdat ze vermoeid zijn. “Vooral na de behandeling is die vermoeidheid heel naar”, aldus Markus. “Tijdens de behandeling accepteren veel patiënten dit symptoom omdat het onderdeel is van de behandeling. Maar na het traject hebben patiënten daar veel meer moeite mee. Fysiotherapie kan dan een oplossing zijn.” Markus heeft hierin een coachende rol. “Een patiënt moet het natuurlijk zelf doen, we zijn geen sportschool. Maar vaak merken patiënten al snel dat bewegen een positief effect heeft.”

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

Markus begeleidt allerlei type patiënten, waaronder ook kankerpatiënten. “Juist die variëteit maakt het werk voor mij interessant. Daardoor heb ik ook een goed beeld wat ik allemaal voor onze patiënten kan betekenen. De mentale impact van kanker is bij onze patiënten natuurlijk groot, daar houd ik tijdens de behandeling altijd rekening mee.” Na het ontslag adviseert zij kankerpatiënten ook vaak om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut op het gebied van Oncologie. “Veel mensen weten niet dat dit type fysiotherapeut bestaat maar onze patiënten kunnen daar veel baat bij hebben.”

Verschil maken

Met kleine oefeningen kan Jos Markus als fysiotherapeut het verschil maken. Daar geniet ze na bijna 40 jaar werkervaring in Nederland, Noorwegen en Nepal nog steeds iedere dag van. “Door kleine oefeningen kun je soms voor een patiënt bepaalde pijn verlichten. Laatst heb ik een meneer die op korte termijn overgeplaatst zou worden naar een hospice een massage gegeven. Dat is niet iets wat vaak gebeurt, maar voor deze man betekende dit heel veel. In zo’n geval vind ik het heel waardevol om dat te kunnen doen.” Jos Markus haalt graag een bekend citaat van Einstein aan: ‘Ons eigen geluk hangt af van de glimlach van anderen’. “Dat geldt voor mij ook echt zo. Ik houd van puzzelen en ik vind het geweldig om in mijn werk voor een patiënt dat laatste ontbrekende stukje te zijn waardoor iemand weer gaat stralen.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden