‘Kankeronderzoek zorgt ervoor dat steeds meer mensen genezen’

Aan kanker ga je niet altijd dood. Dat is wat Bas Hermes (43) zijn kinderen wilde meegeven. “Ja, er gaan veel mensen dood aan kanker, maar er blijven ook steeds meer mensen leven. Ik geloof heilig in de onderzoeken. Nieuwe behandelingen en technieken zorgen voor inzichten waardoor steeds meer mensen genezen. Ook die andere kant mag wel eens verteld worden. Het Catharina Ziekenhuis is een specialistisch centrum waar kennis en kunde van een zeer hoog niveau zijn en waar onderzoek een belangrijke pijler inneemt”, benadrukt hij.

Bas Hermes: “Er blijven ook steeds meer mensen leven.”

Anderhalf jaar lang had Bas last van buikpijn. “De pijn kwam en ging, ik besteedde er niet teveel aandacht aan. Ik had een normale stoelgang, ik verloor geen gewicht, kanker zat niet in de familie en ik was nog jong. Mijn huisarts gaf me twee keer een antibioticakuur, maar toch kwam de buikpijn steeds terug.”

Vreselijk mis

Eind 2015 slaat het noodlot toe. Op een korte vakantie in Italië ging het vreselijk mis. De pijn in zijn buik werd zo hevig dat zijn vrouw het besluit nam naar een Italiaans ziekenhuis te rijden. Daar bleek een abces op zijn darm te zijn gesprongen. Hij werd met spoed geopereerd. Toen hij een paar uur later wakker werd, was de pijn verdwenen. “Ik kreeg wel het advies mee om bij terugkomst in Nederland een controle te laten doen. Dat heb ik gedaan en toen kreeg ik een diagnose waar ik totaal geen rekening mee had gehouden: kanker in de dikke darm”, vertelt Bas, “en ik moest zo snel mogelijk met de behandeling beginnen. Ik was écht verbijsterd.”

Dé expert op gebied darmkanker

Bas werd doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis, naar prof. dr. Ignace de Hingh. “Volgens mijn specialist de enige persoon in deze regio waar ik het beste af zou zijn. En De Hingh was heel duidelijk: opereren en chemotherapie. Handelen, daar hou ik van”, benadrukt Bas. Zes weken na de operatie, startte hij aan de chemotherapie. “Ik heb in die maanden wel een paar keer even op de bank gelegen, maar over het algemeen heb ik geprobeerd zo normaal mogelijk door te leven. Ik heb gewoon gewerkt, ben gaan sporten. Dat was mijn manier om met de ziekte om te gaan. Ik had er baat bij om mijn dagelijkse dingen te doen. In augustus 2016 begon ik aan mijn laatste chemokuur, mijn laatste pillen heb ik in Italië weggespoeld met een fles prosecco. Voor mijn gevoel was de cirkel rond en kon ik het afsluiten.”

Catharina Onderzoeksfonds

Op zondag 14 april stapt Bas op de fiets voor het Catharina Onderzoeksfonds. “Mijn ziekte mag niet voor niets zijn geweest. Het doen van medisch wetenschappelijk onderzoek kost veel geld. Omdat het Catharina Ziekenhuis geen academisch ziekenhuis is, draagt de overheid hier niet aan bij. Daarom rijd ik in april de ‘Hel van Schijndel’. Om geld op te halen voor medisch wetenschappelijk onderzoek in het Catharina Ziekenhuis!”

Maart is darmkankermaand. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in onder meer dikke darmkanker en endeldarmkanker. Voor complexe vormen van endeldarmkanker is het Catharina Kanker Instituut een landelijk verwijscentrum. In het Catharina Ziekenhuis wordt veel onderzoek gedaan om de behandelingen voor deze vormen van kanker verder te verbeteren.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden