Live-uitzending longkanker: vooral sigaretten houden onze kijkers bezig!

Longkanker is een van de meest voorkomende kankers. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Tijdens de live uitzending ‘App de Expert’, vandaag in het Catharina Ziekenhuis, kwamen veel vragen binnen voor longarts dr. Ben van den Borne.

Dr. Ben van den Borne: “80 procent van de patiënten met longkanker overlijdt, dat maakt het een van de dodelijkste vormen van kanker.” Dat roken en longkanker vaak in een adem worden genoemd, bleek ook uit de vragen van de kijkers. Ook erfelijkheid kwam een aantal keer voorbij. “Roken is een van de grootste factoren die longkanker veroorzaakt, erfelijk is longkanker niet. Ik kan het dan ook niet vaak genoeg zeggen; stop met roken”, aldus Van den Borne.

App de Expert – Bekijk deze uitzending over longkanker terug

Voorzichtig positief

Maar de longarts kijkt voorzichtig positief naar de toekomst en vooral naar nieuwe behandelmogelijkheden. “De resultaten van immunotherapie zien er veelbelovend uit. Als specialist wil je het liefst iedereen beter maken. Het is fijn dat door deze therapie sommige patiënten nu niet in maanden maar in jaren kunnen denken”, aldus Van den Borne. Immunotherapie wordt in het Catharina Ziekenhuis sinds drie jaar (2015, red) toegepast. Het ziekenhuis is één van de twaalf medische centra die van de overheid mochten beginnen met deze behandeling. De kosten zijn hoog: naar schatting honderdduizend euro per persoon per jaar. De overheid heeft voor de financiering afspraken gemaakt met de medicijnfabrikanten.

Bloedonderzoek

Maar ook verwacht de specialist in de toekomst veel van bloedonderzoek. Van den Borne: “Op dit moment kunnen we longkanker nog niet detecteren in het bloed. Ik verwacht dat we niet al te ver in de toekomst in het bloed, longkanker in een vroegtijdig stadium kunnen ontdekken.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden