Maatwerk voor darmkankerpatiënten door intensief samen te werken

In maart staan we stil bij darmkanker. Dat ziekenhuizen nog intensiever moeten samenwerken, daar is Harry Hulsman uit Vilsteren maar wat van overtuigd. “Je kunt als ziekenhuis niet overal in gespecialiseerd zijn. Dat is ook helemaal niet nodig. Maar voor de patiënt is het wel belangrijk dat als het nodig is, je eigen ziekenhuis je doorverwijst naar een gespecialiseerd ziekenhuis voor verdere behandeling. Ik ben blij dat het Isala en het Catharina Ziekenhuis gaan voor de beste zorg voor de patiënt en van elkaars expertise gebruik maken. Dat levert alleen maar winnaars op”, benadrukt Hulsman.

Harry Hulsman uit Vilsteren werd na zijn operatie per ambulance thuis gebracht. (Foto: privé archief Harry Hulsman)

Mei 2021, midden in coronatijd, ontdekte Hulsman wat bloed bij de ontlasting. “In eerste instantie dacht ik nog aan aambeien, maar de huisarts zei meteen dat het niet goed was. Het bleek endeldarmkanker te zijn en ook nog een complexe vorm. Dat was wel een schok. Ik had het niet verwacht, omdat het bevolkingsonderzoek nooit afwijkingen liet zien.”

Samen doen

In het Isala ziekenhuis kreeg Hulsman direct diverse onderzoeken en scans. “De chirurg in Zwolle gaf meteen aan; ‘dit gaan we samen doen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven’. Het was een gecompliceerde vorm van endeldarmkanker, de tumor zat in het kleine bekken, een plek die moeilijk ‘bereikbaar’ is.”

Pittige tijd

Na contact met het Catharina Ziekenhuis, kreeg Hulsman eerst vier zware chemokuren. Na een rustperiode kwamen hier nog 25 bestralingen ondersteund met chemotabletten overheen. “Doel was om de tumor zo klein mogelijk te krijgen. Een pittige tijd. De kuren en de bestralingen ben ik goed door gekomen. Wij stonden er altijd positief in met als uitgangspunt volledig herstel, daar heb ik me aan vastgehouden.”

Onderzoeken op één dag

Eind oktober 2021 was Hulsman klaar voor een operatie. Hulsman: “Opnieuw heeft het Isala overleg gehad met het Catharina Ziekenhuis. Samen met mijn vrouw ben ik de dag voor Kerst naar Eindhoven gereden waarop in één dag alle onderzoeken en gesprekken hebben plaatsgevonden. Dat was heel prettig, want Eindhoven ligt niet om de hoek. Ik heb de zorg tussen beide ziekenhuizen als maatwerk ervaren. Dat gaf mij vertrouwen dat ik in goede handen was. Als je hoort dat je kanker hebt, dan staat heel je leven op zijn kop. Het is dan heel prettig als je weet dat je als patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Dat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.”

Eind januari 2022 werd Hulsman geopereerd in het Catharina Ziekenhuis. “De tumor was voor 75 procent geslonken. Dat zagen ze niet vaak, dus dat was hoopvol. Tijdens de operatie heeft de chirurg de gehele tumor kunnen verwijderen. Ik hoefde daarna niet meer bestraald te worden, ik was schoon. Dat was een enorme opluchting. Nu heb ik een nieuw doel: 100 jaar worden!”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden