‘Mijn bijdrage aan de patiëntenzorg zit er op’

Gynaecoloog prof. dr. Dick Schoot neemt vandaag afscheid van zijn werkzame leven en gaat met pensioen. Een bijzondere man, die zijn hele leven gewijd heeft aan het belangrijkste orgaan voor zowel de vrouw als de man: de baarmoeder. “Zonder dit orgaan zijn er immers geen mensen”, lacht Schoot, “maar het is nu tijd om de focus wat meer te verleggen. Mijn bijdrage aan de patiëntenzorg zit er op.”

Gynaecoloog prof. dr. Dick Schoot neemt afscheid en gaat met pensioen.

De geboren Eindhovenaar kwam na zijn de opleiding in Nijmegen en Den Haag/Rotterdam terug naar het ziekenhuis waar hij altijd al graag wilde beginnen: het toonaangevende Catharina Ziekenhuis. “Toen al, en dan praat ik over ruim 30 jaar geleden, was het Catharina Ziekenhuis een ziekenhuis waar op veel verschillende terreinen grote expertise aanwezig was. Ook hadden we destijds nog een eigen Ivf-laboratorium. Het Catharina Ziekenhuis had en heeft een goede naam in het land. Het is een ziekenhuis waar je wil werken. Er werd veel onderzoek gedaan en nieuwe behandeltechnieken werden naar binnen gehaald. Zo heb ik in mijn beginjaren van het Cathrien, de kijkoperaties, waarbij we eileiders en eierstokken kunnen verwijderen, verder mogen ontwikkelen. Een grote snee over de buik was niet altijd meer noodzakelijk. Een prachtige ontwikkeling voor de patiënt, veel minder ingrijpend”, aldus Schoot.

Samenwerken

Ook heeft Schoot een grote bijdrage geleverd aan de prenatale diagnostiek. “Samen met gynaecologen uit de diverse ziekenhuizen in de regio heb ik twintig jaar met veel plezier samengewerkt in het opsporen van aangeboren of erfelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Zo deed ik destijds in het DCE, nu het MMC, vruchtwaterpuncties, vlokkentesten en uitgebreide echoscopieën. Door samen te werken, kun je grote stappen zetten. Dit kun je niet alleen”, benadrukt hij.

Fascinatie

Met recht mag wel gezegd worden dat Schoot een fascinatie heeft voor de baarmoeder. Zijn fascinatie voor dit orgaan gaat zo ver, dat hij samen met de Brabantse schrijver Wim Daniëls zijn opgedane kennis heeft vastgelegd in een boek met als titel: De Baarmoeder. “Mijn grootste drijfveer om dit boek te schrijven was ‘kennis delen is kennis vergroten’. Ik ben altijd een groot bewonderaar geweest van de baarmoeder. Veel verder dan dat het negen maanden een ‘huisje’ is voor de baby en dat vrouwen menstrueren, komen de meesten niet. Maar de baarmoeder is zoveel meer”, vertelt Schoot, “met dit boek hoopte ik dat steeds meer vrouwen en ook mannen volledig op de hoogte zijn van de baarmoeder, kritische vragen durven te stellen, kortom volledig ‘Wikipedia’ onderlegd zijn. Dit boek is een deel van mijn nalatenschap aan de vrouw. Ik heb als man geprobeerd de baarmoeder écht te begrijpen en heb deze verborgen wereld van het vrouwelijk lichaam jarenlang mogen betreden.”

Sterke vrouwen

Schoot omschrijft zijn werk als dankbaar. Het meest dankbaar en trots is hij op de zorg voor vrouwen met endometriose. Bij endometriose zijn stukjes van het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terechtgekomen. Dat slijmvlies reageert ook op de maandelijkse hormoonveranderingen. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen in de buikholte. Dit bloed stroomt niet – zoals het menstruatiebloed – via de schede weg en veroorzaakt hevige pijn. “De zorg voor deze vrouwenziekte is enorm verbeterd. Nog belangrijker; de ziekte is uit het verdomhoekje. Vrouwen die klagen over buikpijn, werden vaak weggezet als zeurkouzerig en lastig. Maar in werkelijkheid zijn deze vrouwen juist heel sterk. Ondanks de klachten en pijn kunnen ze zich aardig handhaven. Het zijn sterke vrouwen en het was elke keer een voorrecht om deze vrouwen in mijn spreekkamer te ontmoeten. En belangrijker nog; iets voor hen te kunnen doen. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor behandeling.”

Stokje overdragen

De behandeling voor vrouwen met endometriose in het Catharina Ziekenhuis heeft een landelijke erkenning op het gebied van topklinische zorg. Schoot: “Voor patiënten betekent het concreet dat ons ziekenhuis hoort bij de ziekenhuizen in Nederland die op dit gebied de beste zorg levert. Daar ben ik ontzettend trots op. Voor endometriose is het Catharina Ziekenhuis in deze regio een belangrijk verwijscentrum, we zijn gespecialiseerd in complexe endometriose-operaties. Ik draag het stokje met een vertrouwd gevoel over aan gynaecoloog dr. Dana Huppelschoten prof. dr. Huib van Vliet.”   

Hoogleraar

In 2016 werd Schoot benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Niet lang erna kreeg hij een onderzoeksaanstelling aan de TU Eindhoven (TU/e). Hij houdt zich in die tijd bezig met onderzoek op het gebied van minimaal invasieve gynaecologie, operaties waarbij de snijwond zo klein mogelijk wordt gehouden, echoscopie en IVF (kunstmatige bevruchting). Zo ontwikkelde hij samen met de TU/e een nieuwe echoscopische meetmethode om te kijken wat voor invloed samentrekkingen van de baarmoeder hebben op de innesteling van een embryo bij bijvoorbeeld IVF of bij vrouwen die maar niet zwanger worden. “Iedere baarmoeder trekt samen tijdens een maandelijkse cyclus; voor de ovulatie en wellicht het meest bekend tijdens de menstruatie. Er zijn vrouwen waarbij de baarmoeder zo vaak samentrekt, dat dit gevolgen kan hebben op een geslaagde innesteling of IVF behandeling”, legt hij uit, “de meettechnieken hebben we inmiddels samen met de TU/e vastgelegd in een aantal patenten. Dat onderzoek staat niet stil, we blijven leren van de baarmoeder.”

Schoot blijft als hoogleraar aan het Catharina Ziekenhuis verbonden. Hij blijft betrokken bij ‘zijn’ onderzoek. “Ik stop met de patiëntenzorg, maar het onderzoek kan ik niet loslaten.”

Niet loslaten

Toch komt er vanaf vandaag met ‘privé tijd’. “Ja, er komt ruimte voor andere dingen. Net voor corona hebben we een buscamper gekocht. Ik kijk er naar uit om hier samen met mijn vrouw van te gaan genieten. Rondtrekken en mooie plaatsen bezoeken. Het is niet zo dat we nog een hele bucketlist moeten afwerken. Gewoon genieten; in de tuin, bij een wedstrijd van PSV, op de fiets en er op uit met vrienden. Vol vooruit! Ik ga het patiëntencontact absoluut missen net als al mijn collega’s. Ik ben een bevoorrecht man en dankbaar dat ik deel uit heb mogen maken van de leukste maatschap gynaecologen van Nederland.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden