Misha Luyer: “In dit ziekenhuis staat innovatie echt op één”

“Over tien jaar kijken we terug op deze tijd – met de intrede van AI in de praktijk – zoals we nu naar internet in de jaren ’90 kijken. Dat we toen eigenlijk nog niet zover waren, maar we dat wél dachten.” Was getekend, oncologisch chirurg Misha Luyer, die vrijdag zijn inaugurele rede houdt als hoogleraar aan de TU/e.

 

Luyer bekleedt nu een klein jaar de leerstoel aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn specialisatie is Health Technology in Oncological Surgery. Bij zijn start gaf hij aan de kloof te willen overbruggen tussen gezondheidszorg en technologie, om zo de implementatie van veelbelovende nieuwe technieken te bevorderen. Hoe kijkt hij daar nu tegenaan? “Zoiets verandert in een jaar natuurlijk niet enorm. In het Catharina Ziekenhuis staat innovatie echt op één. We stoppen er veel energie in om dat in de praktijk te brengen. Zo lopen we voorop, dat durf ik wel te zeggen. Maar in het algemeen denk ik dat het in de zorg veel beter kan.”

Ik merk wel dat je veel zichtbaarder bent, dat mensen anders naar je kijken. En het gevolg is dat er nu deuren geopend worden die ik eerder niet zag.

Wat met Fortnite kan…

Hij noemt een simpel voorbeeldje. “Bijna iedereen belt met een smartphone, ik ook, maar in het ziekenhuis doen we het met een dienstsein (een ouderwetse telefoon waar je alleen mee kunt bellen, red.). Je merkt dat non-profitbedrijven achterop lopen ten opzichte van sectoren waar wel geld verdiend wordt. Als ik kijk naar mijn zoons die het computerspel Fortnite spelen met vrienden over de hele wereld, dan denk ik dat we zo’n systeem bijvoorbeeld toch ook moeten kunnen bedenken voor het uitwisselen van patiëntinformatie, zodat de kwaliteit van zorg optimaal blijft.”

De oncologisch chirurg kijkt met een heel positief gevoel terug op zijn eerste jaar hoogleraarschap. “In grote lijn is er niets veranderd, ik ben gewoon verder gegaan met mijn onderzoek. Maar ik merk wel dat je veel zichtbaarder bent, dat mensen anders naar je kijken. En het gevolg is dat er nu deuren geopend worden die ik eerder niet zag.” Luyer kijkt uit naar komende vrijdag. “Een heel speciale dag. Het is een bekroning op je werk. Ook al was dit voor mij vroeger nooit een doel op zich. Ik ben aan wetenschap begonnen omdat de zoektocht naar kennis zo ontzettend interessant is.”

Vaak zijn onderzoeken naar betere operatie-uitkomsten groter of veelomvattender, maar het zou mooi zijn als de subsidieverstrekker ook heil ziet in onderzoek naar bietensap

Fanatieke fietser

Zonder al te veel te verklappen over de inhoud kan Luyer zeggen dat zijn passie voor wielrennen terugkomt in zijn rede. “Ik maak graag vergelijkingen om de materie luchtiger te maken. En ik ben een fanatieke fietser. Op de fiets ontstaan vaak ook nieuwe ideeën. Zo zou ik graag onderzoek willen naar het drinken van bietensap voor een operatie. Er is wetenschappelijk bewijs dat dit het uithoudingsvermogen vergroot. Voor een grote wielertocht helpt het, en omdat we een operatie wel eens vergelijken met een sportevenement zou het hier ook kunnen werken. Vaak zijn onderzoeken naar betere operatie-uitkomsten groter of veelomvattender, maar het zou mooi zijn als de subsidieverstrekker ook heil ziet in onderzoek naar bietensap”.

Bijzonder is ook dat Luyers vader mee dacht en input gaf voor deze rede. “Hij is nu gepensioneerd, maar werkte vroeger bij IT-multinational IBM die zich ook bezighield met de gezondheidszorg. Dus hij kwam nog met goede ideeën naar me toe.”

De inaugurele rede is vrijdag om 16 uur ook live via YouTube te volgen. De rede bijwonen kan ook in de Blauwe Zaal van het Auditorium van de TU/e.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden