Nieuw restaurant voor medewerkers gezonder, groener én vol innovaties

Het Catharina Ziekenhuis opende gisteren officieel de deuren van het nieuwe personeelsrestaurant op de begane grond van het nieuwste gebouw van het ziekenhuis. Het restaurant kent tal van nieuwe innovaties, heeft een live-cooking plek, biedt volop gevarieerde en gezonde maaltijden en dankzij het betalen met een app is een rij bij de kassa verleden tijd. Behalve een restaurant is het ook een prettige groene ruimte waar je kunt ontmoeten en zijn er flexwerkplekken.

Een groot deel van het assortiment van het nieuwe restaurant is de afgelopen maanden al aangepast in aanloop naar de opening. Hiermee draagt het ziekenhuis bij aan de ambities van het Nationaal Preventieakkoord. Dat akkoord moet er onder meer voor zorgen dat het voor mensen makkelijker moet worden gezonde en verantwoorde voeding te kiezen.

Alle producten zijn vers en worden in de keuken van het ziekenhuis bereid. Waar mogelijk komen die producten van boeren en leveranciers uit de buurt, om zo de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Producten worden overzichtelijker en aantrekkelijker gepresenteerd op grote, centrale buffetten midden in het restaurant om zo de beleving te verbeteren.

Nieuw is de live-cooking plek. Waar koks à la minute verschillende warme gerechten bereiden. Net als bij alle andere producten geldt ook hier dat ze in de schijf van vijf passen. Oftewel; het zijn gezonde producten die zo duurzaam mogelijk zijn.

Voor medewerkers die niet kunnen eten tijdens de reguliere openingstijden van het restaurant zijn er zogenaamde smartfridges. Die staan op verschillende strategische plekken in het ziekenhuis. Daar kunnen medewerkers dag en nacht terecht voor gezond eten en drinken.

Verspilling tegengaan

Tegen het restaurant aan is een afruimzone aangelegd. Een ruim opgezette plek om afval goed te kunnen scheiden. Om voedselverspilling tegen te gaan, is het assortiment van het bezoekersrestaurant en het personeelsrestaurant op elkaar afgestemd. Om het de duurzaamheid verder te vergroten is het hele restaurant gasloos. 

Marjon Verschuren (IC- en Cardiac Care-verpleegkundige) mocht als zorgtopper 2024 het restaurant mee openen en ze is enthousiast over de nieuwe plek voor haar en haar collega’s. “Het is lekker groen. Je kunt elkaar beter verstaan door goede akoestiek en het is een stuk sfeervoller dan het was. Het nodigt uit om hier te gaan eten of om lekker buiten te gaan zitten. Dat vind ik echt een verbetering.”

Betalen met een app

Tot slot horen rijen bij de kassa tot de verleden tijd. In aanloop naar de bouw van het nieuwe restaurant hebben medewerkers kunnen aangeven wat ze graag anders zouden willen. Minder lang wachten bij de kassa was een van de grootste wensen. Nu kunnen medewerkers met een app hun producten scannen en vervolgens meteen met hun telefoon betalen.

Een minder rumoerige, gezelligere ruimte, was een andere grote wens. Daarom is het restaurant aangekleed met veel planten, zijn er groene moswanden aangelegd, heeft het plafond akoestische panelen en worden de producten en maaltijden overzichtelijker en aantrekkelijker gepresenteerd om zo de beleving te verbeteren. 

Het nieuwe restaurant heeft verschillende zithoeken, flexplekken en is groen aangekleed
In het live-cooking-deel worden à la minute gerechten bereid
Tijdens de opening waren er feestelijke gezonde hapjes, zoals eiersalade met kikkererwten


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden