Nieuwe techniek voor kleine darmkankers

De maag-, darm- en leverartsen van het Catharina Ziekenhuis passen een nieuwe techniek toe om kleine darmkankers te verwijderen uit de dikke darm. “Het gaat hier om de Full Thickness Resection (FTR). Kortgezegd kunnen we tijdens een coloscopie een tumor die kleiner is dan twee centimeter verwijderen. Een grote darmoperatie kan dan in sommige gevallen worden voorkomen”, legt maag-, darm- en leverarts dr. Lennard Gilissen uit.

Patiënten met darmkanker worden in veel ziekenhuizen naar de chirurg doorverwezen voor een resectie, waarbij het stuk darm waar de kanker zich heeft genesteld wordt verwijderd, vaak 1/3 deel van de dikke darm. “We hebben nu een alternatief voor kleine tumoren. Met een speciaal ontwikkeld instrument (FTR-device of FTRD) op de coloscoop, wordt het tumorweefsel met een grijpertje in een koker getrokken. Daarna wordt het weefsel met een clip vastgezet, onmiddellijk gevolgd door het wegnemen hiervan met een lasso.  Hierdoor wordt de volledige dikte van de darmwand, inclusief de tumor weggehaald, terwijl het gat dat hierdoor zou ontstaan al gesloten is met een clip, voordat het gemaakt is. De clip valt er na een aantal weken vanaf. Het eindresultaat is een volledige verwijdering van een stukje dikke darm van ongeveer 3 centimeter in doorsnede met alle weefsellagen, inclusief de spierlagen en buitenbekleding, vandaar ook de naam Full Thickness Resection”, aldus Lennard Gilissen. Patiënten kunnen na een nacht observatie weer naar huis.

Bevolkingsonderzoek

Door het Bevolkingsonderzoek naar darmkanker komen onrustige gebieden in de darm steeds eerder aan het licht. “Poliepen zijn een voorstadium van darmkanker. Deze kunnen zich in tien jaar tijd ontwikkelen tot darmkanker. Door de risicogroep, mensen tussen de 55 en 75 jaar, te screenen, zijn we er nu steeds vaker op tijd bij waardoor de kans op overleving bij darmkanker is gestegen”, benadrukt Gilissen.

Opleiden

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis dat bekend staat om zijn ambitieuze en innovatieve karakter. “We hebben deze behandeling hier nu bij ongeveer twintig patiënten uitgevoerd, met succes en zonder complicaties. Ik ben er trots op dat we als Catharina Ziekenhuis met deze nieuwe techniek voorop lopen en ook onze ervaring door kunnen geven. Onlangs kwamen er nog specialisten, van algemene tot academische ziekenhuizen uit heel het land naar Eindhoven om deze nieuwe techniek te leren. Uiteindelijk komt de techniek de patiënt ten goede en dat is het allerbelangrijkste”, aldus Gilissen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden