Ook voetballer Roda JC speelt met bestralingsmasker uit Catharina Ziekenhuis

Niet alleen voetballers van PSV komen bij gezichtsblessures naar het Catharina Kanker Instituut voor een speciaal masker. Vorige week liet Farshad Noor, speler van Roda JC uit Kerkrade, een bestralingsmasker aanmeten waardoor hij ondanks een neusoperatie afgelopen zondag toch kon spelen. Het bijzondere aan deze maskers is dat ze normaal gesproken worden gemaakt voor kankerpatiënten.

Eerder dit seizoen droeg PSV-speler Gaston Pereiro ook al zo’n masker. Het zogenoemde elektronenmasker komt uit het Catharina Kanker Instituut, waar patiënten die plaatselijk met elektronen op het hoofd bestraald moeten worden een op maat gemaakt masker krijgen aangemeten. Dit elektronenmasker sluit perfect aan en zorgt daarom bij sporters niet alleen voor bescherming, het is ook de meest comfortabele oplossing.

Farshad NoorRoda JC-voetballer Farshad Noor speelde zondag 27 september tegen FC Twente met een bestralingsmasker uit het Catharina Kanker Instituut. Foto: PROSHOTS / Roda JC Kerkrade

Depay en Manolev

In het Catharina Kanker Instituut wordt dagelijks met deze techniek gewerkt en steeds vaker komt de oncologie-expertise van pas in de voetbalwereld. Pereiro, oud-PSV’ers Memphis Depay en Stanislav Manolev gingen Noor voor, net als Younes Yaghoob uit Qatar, die afgelopen zomer tijdens een trainingskamp in Mierlo zijn neus brak. Ook in het hockey werd enkele keren gebruik gemaakt van deze techniek. Tophockeyers Marcel Balkestein en Thijs Maartens speelden een tijdje met zo’n masker.

Het Catharina Kanker Instituut is gespecialiseerd in het maken van elektronenmaskers. Jaarlijks gebeurt dit bij ruim 30 patiënten, die in de meeste gevallen behandeld worden voor huidkanker. Daarnaast maakt het ziekenhuis elk jaar 500 maskers voor patiënten die worden bestraald vanwege tumoren in het hoofd- en halsgebied. De maskers kunnen worden vastgeklikt aan de behandeltafel, zodat de patiënt bij iedere bestraling exact in dezelfde houding ligt en dus precies op dezelfde plek kan worden bestraald.

Patiënt gaat voor

“Het is mooi dat deze techniek ook bruikbaar is in de topsport”, vertelt Felix de Beer, moulagetechnicus in het Catharina Ziekenhuis. “Patiënten met kanker blijven voor ons uiteraard het belangrijkste en die gaan altijd voor. Maar als onze agenda het toe laat om een voetballer of andere sporter kunnen helpen, dan doen we dat graag.”

Benieuwd hoe een bestralingsmasker gemaakt wordt?

Bekijk de video: masker voor PSV-speler Memphis Depay


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden