Over het Catharina Kanker Instituut

Patiënten uit het hele land komen naar ons toe. U kunt direct terecht voor onderzoek en we geven u zo snel mogelijk de uitslag. Bovendien vindt u al onze zorg voor kanker op één plek in het ziekenhuis.

Topklinische expertise

Naast de gangbare behandelingen doen wij topklinische behandelingen die maar enkele ziekenhuizen in Nederland kunnen uitvoeren. In tegenstelling tot andere ziekenhuizen in de regio, beschikt het Catharina Kanker Instituut over een afdeling Radiotherapie voor bestraling. U hoeft hiervoor dus niet naar een ander ziekenhuis.


TV-serie Diagnose Kanker

Documentaireserie Diagnose Kanker op Omroep Brabant

Voor een tv-serie over kanker zijn in 2016 vier patiënten van het Catharina Kanker Instituut thuis en tijdens hun behandeling in het ziekenhuis gevolgd. Het eindresultaat is een 10-delige aangrijpende serie over hoop en teleurstelling. Over leven en dood. In de documentaireserie ‘Diagnose Kanker’ vertellen de vier patiënten, hun familieleden en de artsen over de keuzes, de impact van de behandelingen en de gevolgen van kanker op het dagelijkse leven. De serie is in 2016 voor het eerst uitgezonden op Omroep Brabant, maar is in zijn geheel terug te kijken via de site van het ziekenhuis.

Meer informatie over de tv-serie Diagnose Kanker


TV-programma Trauma Centrum op SBS6

Het televisieprogramma Trauma Centrum op SBS6 geeft van maandag tot en met vrijdag dagelijks om 20.00 uur een inkijkje in het leven van patiënten en het ziekenhuispersoneel van het Catharina Ziekenhuis. 

Meer informatie over de tv-serie Trauma Centrum

Oncologische chirurgie

Onze chirurg-oncologen zijn bekend om hun expertise binnen het Catharina Kanker Instituut, een centrum waarin verschillende specialismen vrijwel alle soorten kanker behandelen. Veel chirurgische ervaring en deskundigheid zit vooral in het operatief verwijderen van borst-, endeldarm-, slokdarm-, dikke darm-, alvleesklier-, en buikvlieskanker. Voor deze vormen van kanker zijn we een regionaal én nationaal verwijscentrum. Patiënten komen vanuit andere ziekenhuizen speciaal naar het Catharina Ziekenhuis voor operaties zoals HIPEC, IORT en TEM (een kijkoperatie).


De dag van de operatie

Als u een grote oncologische operatie moet ondergaan, wordt u meestal een dag vóór de operatie opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de ruggenprik, pijnbestrijding, narcose en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe een operatiedag - van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie - er uitziet.

Polikliniek

Op de polikliniek Oncologie hebben specialisten uit verschillende vakgebieden naast elkaar spreekuur. Uw specialist kan als dat nodig is, direct met een andere arts overleggen. Alle disciplines die betrokken zijn bij de zorg voor kanker zijn aanwezig in het Catharina Kanker Instituut en werken nauw met elkaar samen: de polikliniek, het Borstkankercentrum, de afdeling Radiotherapie en de dagbehandeling. Dit biedt voordelen voor u als patiënt:

  • duidelijkheid door de korte lijnen tussen specialisten
  • weinig tot geen wachttijden
  • de beste begeleiding door gespecialiseerde verpleegkundigen

Alle afspraken bij de polikliniek Oncologie vinden plaats op een afgesproken tijdstip, er is geen inloopspreekuur.

  • telefoonnummer inwendige oncologie: 040 - 239 66 22
  • telefoonnummer chirurgische oncologie: 040 - 239 66 00
  • begane grond, via route 54

Wat heeft u nodig?

  • uw adres en telefoonnummer
  • uw legitimatiebewijs
  • verwijzing van uw huisarts via een brief of zorgdomeinnummer

Openingstijden

De polikliniek is op werkdagen geopend van 08.00 tot 17.00 uur en elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.30 tot 16.30 uur.

Afspraak annuleren

Kunt u een gemaakte afspraak niet nakomen? Geeft u dit aan ons door. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen. Als u contact opneemt kunnen we direct een nieuwe afspraak met u plannen.

Meer informatie

Lees hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan de polikliniek.

Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek Catharina Kanker Instituut
Vragenlijst polikliniek dagbehandeling Oncologie
Vragenlijst verpleegafdeling MDO


Dagbehandeling

Op de dagbehandeling van het Catharina Kanker Instituut vinden diverse poliklinische behandelingen plaats, zoals het toedienen van chemotherapie, bloedproducten of andere medicatie via een infuus of onderzoek door middel van een punctie. Het zijn behandelingen die op één dag gegeven kunnen worden. De dagbehandeling is een sfeervol ingerichte ruimte waar u zich op uw gemak zult voelen. Het is er ruim, licht en er zijn faciliteiten beschikbaar voor u en uw begeleider: kranten en tijdschriften, een puzzel, een spelletje, internet en televisie. Er is ook een mogelijkheid om een eigen dvd te kijken op één van de informatiezuilen.

Eén aanspreekpunt

Als u op de dagbehandeling komt, wordt u ontvangen door een gespecialiseerde oncologieverpleegkundige die op de dag verantwoordelijk voor u is. De verpleegkundige begeleidt u en bespreekt onder meer de gevolgen van de behandeling voor u en uw naasten. Uw verpleegkundige wijst u een stoel of een bed toe. Daarna start de verpleegkundige de behandeling, die de arts heeft voorgeschreven. Als u vragen heeft over uw behandeling kunt u die altijd stellen.

Op de dagbehandeling is voor u een bed of een comfortabele fauteuil gereserveerd. De duur van de behandelingen varieert van vijftien minuten tot acht uur. Tijdens uw verblijf geldt er geen specifiek bezoekuur; er mag altijd iemand met u mee komen. De hele dag is er koffie, thee en bouillon voor u en uw bezoek. Een vrijwilligster serveert u de lunch. Uw begeleider of ander bezoek kan ook terecht in de espressobar in de centrale hal van het ziekenhuis. Op de dagbehandeling zijn voldoende tijdschriften aanwezig. Natuurlijk kunt u ook uw eigen boek, tijdschrift of muziek meenemen.

Bereikbaarheid en openingstijden

De dagbehandeling vindt u tegenover de balie van de polikliniek Oncologie (route 54). De polikliniek Oncologie, de afdeling Radiotherapie en de dagbehandeling Oncologie zijn in het Catharina Kanker Instituut. U kunt er op afspraak terecht van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur. De dagbehandeling is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. Voor vragen over uw afspraken op de dagbehandeling belt u naar 040 - 239 66 44.

Radiotherapie

Het Catharina Ziekenhuis heeft als een van de weinige ziekenhuizen in de regio een afdeling Radiotherapie. Per jaar komen op deze afdeling ongeveer 4.000 patiënten voor radiotherapie, dat we vaak bestraling noemen.

specialisme Radiotherapie

De Chemokalender

Als je papa of mama chemo krijgt kan het zijn dat zij zich een poosje ziek voelen. Dan moeten ze thuis in bed of op de bank uitrusten. Misschien zijn ze ook sneller boos of verdrietig. Dat hoort vaak bij het krijgen van chemo. Dat kan lang of kort duren. Dat verschilt per keer. 

Het is goed om te weten hoe jouw vader/moeder zich voelt in de dagen na de chemo. Met de chemokalender kan je dat elke dag aan je vader/moeder vragen. Dan kan jij rekening houden met hoe jouw vader/moeder zich voelt. Zo zou je op de dagen dat het poppetje rood is en verdrietig je schoenen uit kunnen doen als je door het huis loopt. Of je papa/mama eens extra verwennen.

Hoe werkt de chemokalender

De chemokalender werkt heel eenvoudig. Elke dag vraag je aan je vader/moeder hoe het gaat. Gaat het goed dan krijgt het poppetje een lach en kleur je hem groen. Gaat het niet zo, dan wordt je poppetje geel. Gaat het niet zo goed met je vader/moeder dan kleur je het poppetje rood in en maak je hem verdrietig.

Zo weet je elke dag hoe het gaat en waar je rekening mee moet houden. Misschien kun je zelf afspraken maken als het poppetje rood is. Bijvoorbeeld dat je dan een dagje gaat logeren bij opa en oma of dat je je schoenen uit doet als je thuis komt. Of misschien ga je met je vader/moeder iets leuks doen als het groen is…

Het gouden idee van Marieke

Marieke is 36, getrouwd en heeft twee kinderen van drie en vijf jaar oud als ze in 2015 op de één na laatste dag van het jaar een knobbeltje in haar borst opmerkt. Foute boel: borstkanker. Ze begint aan een lang traject behandelingen. Al snel liep ze thuis tegen een probleem aan: hoe leg je dit uit aan je kinderen? En hoe zorg je dat het onderwerp niet te beladen wordt? Marieke ontwikkelde een chemokalender.

Lees haar complete verhaal

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.