Catharina Ziekenhuis zoekt tijdelijke robotchirurgen

Het Catharina Ziekenhuis opereert sinds kort met de allernieuwste operatierobot. En nu zoekt het tijdelijke robotchirurgen. Op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 april houdt het ziekenhuis de RobotXperience. In de centrale hal van het ziekenhuis kunnen bezoekers en patiënten zelf achter de allernieuwste operatierobot ervaren hoe het is om een chirurg te zijn.

Het voelt heel natuurlijk

Achter de knoppen van de operatierobot zie jij wat een chirurg ziet en kun je doen wat een chirurg doet. Interesse? Schrijf je dan in voor de RobotXperience en ervaar zelf de nieuwste operatierobot. “Opereren met een robot gaat heel intuïtief”, aldus Misha Luyer, één van de chirurgen die robot-operaties uitvoert. “Onze bezoekers zullen zelf ervaren dat je de bewegingen snel kunt leren!”

Inschrijven voor de RobotXperience kan via de website van het ziekenhuis op www.catharinaziekenhuis.nl/robot. Wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Prostaatkanker

Het Catharina Ziekenhuis opereert sinds half maart patiënten die een complexe kankeroperatie moeten ondergaan met de operatierobot. Het gaat om kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen, blaaskanker, nierkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker. In het Santeon-ziekenhuis CWZ in Nijmegen worden patiënten met prostaatkanker van het Catharina Ziekenhuis door hun eigen uroloog geopereerd met behulp van een operatierobot. “Zo’n robot stelt ons in staat om veel preciezer en met minder bloedverlies te opereren”, aldus Luyer.

Gamen

Chirurgen van het Catharina Ziekenhuis hebben al jarenlang ervaring met het werken op de robot. Deze specialisten vergelijken het met ‘gamen’. Luyer: “Als je een beetje kunt gamen heb je zo het gevoel te pakken op onze operatierobot.” Bezoekers aan de RobotXperience zitten met hun hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de tafel waar normaal gesproken een patiënt op ligt. Op die tafel ligt een glazen nepbuik waar de ‘armen’ van de robot in steken. Met behulp van medische joysticks stuurt de bezoeker de instrumenten.

Inschrijven!

Durf jij het aan? Vooraf aanmelden voor de RobotXperience is verplicht en kan door je in te schrijven via www.catharinaziekenhuis.nl/robot. Alleen een kijkje komen nemen naar de robot in de centrale hal kan ook: de robot staat er op op maandag 15 en dinsdag 16 april van 11.00-19.30 uur en op woensdag 17 april van 10.00-16.00 uur.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis