
Nierkanker
Onze artsen hebben veel ervaring met de behandeling van nierkanker. Hierbij gebruiken ze de modernste technieken, zoals kijkoperaties met de Da Vinci Xi operatierobot en bevriezing, ofwel cryotherapie. Door deze technieken herstelt u veel sneller na een ingreep.
Over nierkanker
Nierkanker komt redelijk vaak voor, elk jaar krijgen zo’n 2.600 mensen in Nederland te horen dat ze nierkanker hebben. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Een ander woord voor nierkanker is niercelcarcinoom. Er zijn verschillende typen nierkanker.
Daarom het Catharina Ziekenhuis
- Onze zorgverleners hebben veel ervaring met de behandeling van nierkanker.
- Wij zijn het enige ziekenhuis in de regio waar cryotherapie (bevriezing) en de operatie voor een gedeeltelijke nierverwijdering mogelijk zijn.
- U krijgt een vast aanspreekpunt tijdens uw hele traject.
- Als blijkt dat u nierkanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.
Zorgpad
De behandeling van nierkanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. HIer kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad nierkanker horen.
-
Symptomen nierkanker
In het begin geeft nierkanker bijna nooit klachten. Als de tumor groter wordt, kunnen de volgende symptomen aanwezig zijn:
- bloed in de urine
- pijn in de nierstreek
- voelbare zwelling in de buik
Niertumoren worden vaak bij toeval gevonden. Bijvoorbeeld bij een echo van de buik of een algemeen lichamelijk onderzoek.
-
Diagnose en onderzoek nierkanker
Om de diagnose nierkanker te kunnen stellen, zijn verschillende onderzoeken nodig. Hierbij kan het gaan om één of meer van de volgende onderzoeken.
Vast aanspreekpunt tijdens uw traject
Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts.
Persoonlijk behandelplan
Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Het gaat om specialisten van de afdelingen urologie, radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde, pathologie en medische oncologie. Samen kijken zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen.
Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. U beslist uiteindelijk samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.
-
Behandeling nierkanker
Er zijn voor nierkanker een aantal behandelmogelijkheden.
Behandelingen waarbij de nier behouden blijft
- regelmatige controles via een echo of een CT-scan en behandelen als er iets verandert in de situatie (active surveillance). Dit gebeurt vaak bij kleine niertumoren.
- een operatie waarbij de nier gedeeltelijk wordt verwijderd (partiële nefrectomie).
- bevriezing van de tumor (cryotherapie).
Behandelingen waarbij de nier helemaal wordt weggehaald
De verwijdering van een nier gaat via laparoscopie, hierbij wordt een kleine incisie (snede) gemaakt in de buikwand. Dit kan op 2 manieren:
- verwijdering van de nier door een gewone operatie (open nefrectomie).
- verwijdering van de nier met de DaVinci robot (laparoscopische nefrectomie).
Behandelingen bij nierkanker met uitzaaiingen (gemetastaseerde ziekte)
- doelgerichte therapie: medicijnen die ervoor zorgen dat de tumor stopt met groeien of kleiner wordt.
- immuuntherapie: behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleren. Als deze behandeling nodig is in uw situatie zal uw uroloog u doorverwijzen naar het Máxima MC.
- bestraling (radiotherapie): wordt meestal alleen gegeven als palliatieve behandeling bij uitzaaiingen in de botten en/of hersenen.
Binnen de regio is het Catharina Ziekenhuis het enige ziekenhuis waar cryotherapie en een gedeeltelijke nierverwijdering worden uitgevoerd. De gedeeltelijke verwijdering van de nier gebeurt via een operatie.
-
Palliatieve behandeling bij nierkanker
Meestal is het niet mogelijk om uitgezaaide nierkanker te genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk die zich richten op het verlengen van het leven of het verhogen van de kwaliteit van leven door klachten te verminderen of voorkomen.
Dit kan met medicijnen, en soms via bestraling of een operatie. Ook doelgerichte therapie (targeted therapy) en immuuntherapie (ofwel immunotherapie) kunnen levensverlengend werken. Chemotherapie werkt niet bij nierkanker.
- doelgerichte therapie is een behandeling met speciale medicijnen die de groei en deling van nierkankercellen blokkeren
- immuuntherapie (ofwel immunotherapie) is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen
Als u in aanmerking komt voor behandeling met medicijnen (immuuntherapie), wordt u doorverwezen naar onze collega’s van het Máxima MC. Zij hebben veel ervaring met deze behandeling bij nierkanker.
-
Ondersteunende zorg bij nierkanker
Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychische hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling.
Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.
Vragen over nierkanker?
Bel 040 - 239 70 40Samenwerking in de regio
In de hele regio streven we naar hetzelfde, hoge niveau van zorg als het gaat om de behandeling van nierkanker. Daarom werken onze artsen samen met de artsen van verschillende ziekenhuizen in de regio. Dat doen ze via een multidisciplinair overleg waarin verschillende specialisten samen de patiënten bespreken. Het gaat om specialisten van het: Anna Ziekenhuis, Elkerliek, Máxima MC en SJG Weert. Patiënten uit deze ziekenhuizen worden vaak naar ons doorverwezen voor een operatie bij nierkanker en voor cryotherapie (bevriezing).
Wetenschappelijk onderzoek en trials
Bij het Catharina Ziekenhuis voeren onderzoekers continu onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker. Dit geldt ook voor nierkanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten hebben de mogelijkheid om mee te doen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiernaar bij uw behandelend arts of uw casemanager.
Interessante websites over nierkanker
Veelgestelde vragen
-
Wanneer heb ik een hoger risico op nierkanker?
Er zijn bepaalde risicofactoren die zorgen voor een hoger risico op nierkanker. Het gaat bijvoorbeeld om roken, overgewicht, hoge bloeddruk, chronische nierziekte en een familiegeschiedenis van nierkanker.
-
Zijn er verschillende stadia van nierkanker?
- Stadium 1: De tumor is kleiner dan 7 cm in diameter en zit alleen in de nier.
- Stadium 2: De tumor is groter dan 7 cm in diameter en zit alleen in de nier.
- Stadium 3: De tumor heeft zich verspreid naar lymfeklieren in de buurt van de nier, bijnieren of andere organen in de buurt van de nier.
- Stadium 4: De tumor heeft zich verspreid naar andere delen van het lichaam buiten de nier, zoals de longen, lever, botten of hersenen.
-
Zijn er verschillende soorten nierkanker?
Er zijn verschillende typen nierkanker. Dit zijn de meest voorkomende typen nierkanker:
- heldercellige nierkanker (vroeger werd dit Grawitz tumor genoemd)
- papillair nierkanker
- chromofoob nierkanker