Biopsie of punctie

Om een diagnose met zekerheid te kunnen stellen, of – in het geval van kanker – te zien of het om een goed- of kwaadaardige tumor gaat, kan een punctie of biopt worden afgenomen.

Een punctie en biopt is niet hetzelfde. Bij een punctie worden er cellen en vocht uit uw lichaam opgezogen met behulp van een dunne naald. Een biopt (biopsie) is de afname van een klein stukje weefsel uit een orgaan met behulp van een dikke naald. Beide onderzoeken worden gedaan op de afdeling Radiologie. De radioloog neemt de punctie of biopsie met behulp van echografie. Echografie is een geavanceerde techniek, waarmee met behulp van geluidsgolven afbeeldingen van de organen worden gemaakt. Zo is het mogelijk om precies de plaats te bepalen waar bij u het stukje weefsel of de cellen moeten worden weggenomen.

Biopsie

Bij een biopsie wordt de huid verdoofd. Als de verdoving werkt, maakt de radioloog een klein sneetje in de huid. Een punctie gebeurt zonder verdoving, omdat de punctienaald net zo klein is als de verdovingsnaald. De radioloog prikt in het weefsel en ‘stuurt’ de naald naar de juiste plaats. De duur van het onderzoek is 15 tot 30 minuten.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden